Milyen fúrót válasszunk kerti munkálatokhoz? (x)
Fúrók terén hatalmas a piaci kínálat, rengeteg típus és márka elérhető számunkra. Vásárlás előtt azonban azt kell megnéznünk, milyen munkához szeretnénk pontosan használni az adott gépet. Számtalan különféle igénybevételhez gyártanak fúrókat manapság. Az alábbi összeállításunkkal azok számára szeretnénk segítséget nyújtani, akik a kerti munkálataikhoz szándékoznak új fúrót vásárolni. Nézzük hát, mire is lesz szükségünk pontosan!

Akkumulátoros vagy hálózati csatlakozós?

Talán ez az első vízválasztó pontja új fúrógépünk megtalálásának.

A kerti munkálatok tekintetében érdemes végiggondolni, pontosan milyen kertről beszélünk. A hagyományos hálózati áramellátásról üzemelő gépek egyes esetekben erősebbek lehetnek, viszont valahonnan áramot kell biztosítanunk számukra. Otthon ez egyszerűen megoldható hosszabbító segítségével. Azonban ha kertünk külterületen helyezkedik el, egyszóval hobbitelekről beszélünk, akkor ez nem biztos, hogy megoldható.

Fontos azt is észben tartanunk, hogy a vezetékek nem csak a készülék mobilitását rontják. Ha létráról szeretnénk például a szerszámos házikónk tetejét reparálni, ott is útban lesz. Ráadásul kinti munkálatok alkalmával, ha elered az eső, a nagyfeszültségű kábelek nem jelentenek túl nagy biztonságot. Ellenben egy hordozható, akkumulátoros darab sokkal praktikusabb lehet. Egyszerűen használható bárhol, nem kell vezetékeket kerülgetnünk, és nem tud komoly áramütést okozni esőben sem. Így biztosan kijelenthetjük, hogy kerti munkálatokhoz az akkus fúró a nyerő választás.

A teljesítmény miatt nem kell aggódnunk:

a mai akkumulátoros gépek vetekszenek a hagyományos hálózatra csatlakoztathatókkal. Akár fúró, akár hőlégfúvó tekintetében gondolkozunk, az akkus darabok teljesítménye nem igazán különbözik hagyományosabb tárasaiktól.

Méret és teljesítmény

Ezeket is érdemes megfontolnunk vásárlás előtt. Milyen munkálatokra szeretnénk pontosan használni új masinánk? Csavarbehajtáshoz és pár léc megfúrásához elég egy kisebb gép is. Ugyanez áll a tiplik falba történő befúrására, ám itt már fontos, hogy ütvefúrót válasszunk.

Nem várhatjuk viszont el, hogy egy egyszerű csavarbehajtóval gerendákat fúrhassunk át. Így ha ilyen terveink vannak, saját magunk építenénk faházat például, akkor kénytelenek vagyunk nagyobb teljesítményű gépet választani. Nem csupán a fúró teljesítménye, de a mérete is fontos. Nem mindegy, mekkora átmérőjű fúrószár a maximum, ami beleilleszthető a gépbe. A kisebb, egykezes darabok limitált átmérővel rendelkeznek, tehát nem csupán teljesítményük, de a tokmány átmérője is korlátoz bennünket abban, hogy például egy nagyobb fagerendát vagy falat átfúrjunk ezekkel.

Gyártó

A régi, jól megszokott vásárlási tanács itt is érvényes. Mindig nézzünk utána, hogy ki a gyártó, és milyen értékelései vannak. Nem feltétlen a legolcsóbb márka a legkifizetődőbb. Talán egy nagyobb gyártó drágábban forgalmazza az adott fúrót, viszont általában ez a minőségben is visszaköszön. Ezek érdemes tehát megfontolnunk a kerti munkához szánt fúrógép vásárlásakor. Ha alaposan átrágjuk magunkat mindenen, biztosan nem lőhetünk majd mellé választásunkkal.

A figyelmetekbe ajánljuk