Diákok alkották meg a világ első napelemmel működő lakókocsiját
A kocsi tulajdonosa eldöntheti, hogy mi élvez prioritást az adott napon.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem 22 diákja alkotta meg a világ első kizárólag napelemmel működő lakókocsiját. A tetőn elhelyezett napelemek elegendő energiát termelnek az utazáshoz és a lakhatáshoz egyaránt, beleértve az olyan alapvetően szükséges dolgokat, mint a kávéfőzés, a főzés vagy a zuhanyzás.

A Solar Team tervezői arra törekedtek, hogy a tulajdonos tudatában legyen az egyéni energiafogyasztásnak. A jármű szimplán a nap energiáját felhasználva biztosít élet- és munkakörnyezetet, a fentiek mellett elegendő energiát biztosítva a vezetéshez, a laptop töltéséhez vagy a tévénézéshez – de a felhasználónak kell eldöntenie, hogyan használja fel ezt az energiát. Ebben egy információs rendszer segít, amely pontosan mutatja a fennmaradó energiát, és hogy pontosan milyen lehetőségek maradtak a mennyiséggel.

bart van overbeeke

A lakókocsi egy napfényes napon 730 kilométert is képes megtenni, de felhős időben sem akkora a változás: 600 kilométert simán le lehet vezetni.

bart van overbeeke

A tetőn lévő nagyméretű napelemek kihajtva szárny alakot vesznek fel, ezzel megduplázva a napenergia felületét 17,5 négyzetméterre, amivel az akkumulátorok gyorsabban feltöltődnek – körülbelül két nap alatt töltődnek fel teljesen. Miközben az autó töltődik, az autó alatt árnyékos, kempingre alkalmas tér jön létre.

bart van overbeeke

A tervező diákok egyébként szeptember 19-én indultak volna útnak Eindhovenből egészen Andalúziáig hogy a környezettudatosság fontosságára hívják fel a figyelmet, ám ironikus módon az autó nem indult el, ahogy azt egy Instagram-posztban részletezték.


A figyelmetekbe ajánljuk