A sikeres felderítő túra igazi filmtörténeti pillanat lehetne.

Az Orson Welles-t a filmművészet egyik legnagyobb alkotójaként tartják számon, bár ennek ellenére mindig megosztotta a filmstúdiókat. Újszerű látásmódját nem sokan értették. Az Ambersonok tündöklése és bukása című klasszikusának eredeti kópiája pedig sok-sok évvel ezelőtt eltűnt, ennek okán egy dokumentumfilmes csapat utazik Brazíliába, hogy megtalálják.

Joshua Grossberg rendező és stábja dokumentumfilmet forgat Orson Welles elveszett kópiájáról, így szeptemberben Brazíliába utaznak.

Welles lassan 80 évvel ezelőtt, 1942-ben készítette el Az Ambersonok tündöklése és bukása című filmet, ám a tesztvetítésen megbukott, a közönség nem igazán tudott mit kezdeni az alkotással. Az RKO Pictures ekkor úgy döntött, hogy kiveszik a rendező kezéből az irányítást és újravágják, valamint jó pár jelenetet, beleértve a finálét is újraforgatják.

Tudni lehet, hogy a kivágott 43 percet beolvasztották, ám a hírek szerint egyetlen kópia megmaradhatott, amit maga Welles vitt magával Brazíliába, ahol forgatni kezdték következő filmjét, az It's All True-t.

„Elpusztították az Ambersonst, és engem is"

– nyilatkozta egyszer az esetről.

Grossbergnek egyébként még 30 évvel ezelőtt a brazíliai filmarchívum egyik dolgozója mesélte nagy lelkesedéssel, hogy a hatvanas években saját szemével látta a 131 perces változatot, melyet Welles maga hagyott az országban. A rendező és stábja erre a kópiára szeretnének rábukkanni.

(Realscreen)

Friss

Szinte az összes folyó kiszárad legalább egy napra

A klímaváltozás és és a földhasználat miatt egyre több folyó száradhat ki időszakosan.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Lidl a Balaton-átúszás mellett egy SUP-versennyel is beújít a nyárra

Június 16-án nyílik a nevezés az ország legnépszerűbb nyíltvízi szabadidősport-eseményére, a 39. Lidl Balaton-átúszásra. Az idei év újdonsága: a Lidl Balaton-áthúzás, külön verseny SUP-osoknak.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

II. világháborús bombát találtak a Lánchíd felújítása közben

A hatástalanítás idejére többeknek el kell hagyniuk otthonukat.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk