Illusztráció egy Marson sétáló asztronautáról
Bár valószínűleg nem a mi életünkben, úgy tűnik, belátható időn belül tényleg megkezdődik az űrgyarmatosítás. Az asztronautáknak olyan évekig tartó utazásra kell felkészülniük, ahol a meghibásodások akár végzetesek is lehetnek. A túlélési ösztön azonban sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk, ez pedig nem kívánt lépéseket eredményezhet.


Tudósok szerint ugyanis a jövő űrgyarmatosítóinak valószínűleg élelmezési gondokkal kell majd szembe néznie, ez pedig akár kannibalizmushoz is vezethet – derül ki a Futurism cikkéből.

Charles Cockell, az Edinburgh-i Egyetem asztrobiológia professzora arról beszélt, hogy milyen kihívásokkal kell majd szembenézniük az űrhajósoknak, ha és amikor az emberek megpróbálnak olyan helyeket kolonizálni, mint a Jupiter Callisto nevű holdja vagy a Szaturnusz Titán nevű holdja.

A professzor hangsúlyozta, hogy ha a mezőgazdasági és termesztési rendszerek meghibásodnak, a gyarmatosítók valószínűleg nagyon súlyos következményekkel néznek szembe, hacsak nem kapnak rendszeres ellátást a Földről. Ez azonban – a felfoghatatlan távolság, vagy ha a Föld teljesen összeomlik – valószínűleg nem egy működőképes forgatókönyv.

Álláspontja alátámasztására rámutatott Sir John Franklin 1845-ös sarkvidéki felfedezőútjára, amelynek során a legénység egymást kannibalizálta.

Franklin legénysége a 19. század végén hajókon próbálta megtalálni az északnyugati. Konzervek voltak ugyan náluk, de eltévedtek, megfeneklettek, és végül kannibalizmusba torkollott a dolog – mondta Cockell, aki hozzátette, hogy élelmiszerellátó-rendszer meghibásodása esetén az űrgyarmatosítóknak sem lenne más választása.

Bár ez meglehetősen borúlátó jóslatnak tűnhet, Cockell üzenete valójában inkább figyelmeztetésként szolgál. A termesztési rendszereket olyan helyeken kell tesztelni és tökéletesíteni, mint a Hold és a Mars, mielőtt a gyarmatosítók elindulnának az űr távoli tájaira.

A figyelmetekbe ajánljuk