A jelentudatos tevékenységek a kutatások alapján rendkívül jót tesznek a mentális egészségnek. Ezek közül mutatunk most néhányat.


A mindfulness, vagyis a jelentudatosság egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban és világszerte egyaránt. A mindfulness lényege, hogy a jelenre figyelünk, ezen belül figyelhetünk a környezetre, gondolatainkra, vagy testünk jelzéseire is.

Az a fontos, hogy külső szemlélőként, de jelen legyünk a tevékenységben.

1. Puzzle kirakása

A rejtvények nagyszerű módjai az elme élesítésének, ugyanakkor figyelemfelkeltő gyakorlatként is szolgálnak. Megoldásukkor összpontosításra, a részletekre való odafigyelésre és az elme jelenlétére van szükségünk, emellett szórakoztatóak és hasznosak is.

Használhatunk kirakóst, keresztrejtvényeket, sudokut, találós kérdéseket is. Az éberség fokozása miatt megkérdezhetjük magunktól, hogy amikor bosszant egy rejtvény, akkor mit érzünk a testünkben? Amikor a puzzle új darabját találjuk meg, hogyan reagál a testünk? Hogyan változik pulzusunk? Másképp lélegzünk, amikor játszunk?

2. Kertészkedés

A kertészkedés az éberség gyakorlására és a természettel való kapcsolattartásra egyaránt remek módszer. Kezdjük egy egyszerű feladattal, például ültessünk el néhány magot vagy öntözzünk meg néhány virágot.

Mindfulness gyakorlat lehet, ha beletesszük kezünket a talajba és megfigyeljük a textúráját.

Durva vagy finom? Nedves vagy száraz? Meleg vagy hűvös? Engedjük meg magunknak, hogy élvezzük a folyamatot, mintha újra gyerekek lennénk és játszanánk a földdel.

Figyeljük meg az időjárást az érzéseinken keresztül. Libabőrösök lettünk a hidegtől, vagy izzadunk a forró naptól?
Figyeljük meg az állatokat magunk körül, például hallgassuk egy kicsit a madarak csicsergését.

3. Jelentudatos evés

A tudatos táplálkozás nagyszerű módja annak, hogy a mindennapokban végzett tevékenységet jelentudatos gyakorlattá alakítsuk.

Az étkezésekre jobban odafigyelhetünk, ha például meghallgatjuk a serpenyő sistergését és lassan rágjuk a falatokat, odafigyelve ízükre.

Próbáljunk a nem domináns kezünkkel enni, így lassabban fogjuk végezni a tevékenységet. Csendben együnk és koncentráljunk az étel ízeire, aromáira és textúrájára.

Kapcsoljuk ki a tévét, laptopot és tegyük el a telefont az evés idejére.

4. Sétáló meditáció

A gyalogos meditáció pontosan az, aminek hangzik: ez a meditáció olyan formája, amelyet gyaloglás közben lehet gyakorolni, közben egyenesen vagy körbe-körbe is sétálhatunk.

Szinte bárhol megtehetjük, a munkahelyen, a lakásunk környékén is. Lényege, hogy a környezet zajaira figyeljünk közben.

Ha előjönnek gondolatok, melyek elterelnek erről, nincs semmi gond.

Tudatosítsuk őket, jegyezzük meg, hogy volt egy zavaró gondolatunk, majd térjünk vissza a természet megfigyeléséhez.

(Forrás: Health Line)


Friss

Így működik az agyunk a nappali álmodozás alatt

A pszichológiának vannak válaszai a nappali álmodozásra is.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezért zsugorodott össze az emberi agy az elmúlt 30 ezer évben

A tudósok szerint az emberi agy zsugorodása testi változásokhoz köthető.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk