Anthony Perkins Psycho

A pszichopata a pszichológiában az antiszociális személyiségzavar diagnózissal jellemezhető.


Nemrég írtunk arról, hogy miben különbözhet és hasonlíthat egy átlag ember agya a pszichopata agyától. A hisztrionikus, nárcisztikus, machiavellisták ismérvei után most vetünk egy pillantást arra is, hogy kik is azok a pszichopaták.

Az antiszociális személyiségzavar olyan merev viselkedési mintát ír le, amelyben az egyének folyamatosan figyelmen kívül hagyják és megsértik a körülöttük lévő emberek jogait. Találkozhattunk vele Hitchcock Psychojában, Norman Bates személyében (Anthony Perkins) vagy az American Psycho című film Patrick Bateman karakterében (Christian Bale).

A személyiségzavarról általánosságban elmondható, hogy a személyes tapasztalatok és viselkedés olyan tartós mintázata, amely észrevehetően eltér az egyén kultúrájának elvárásaitól. Áthatja az egész személyiséget, emiatt rugalmatlan. Kamaszkorban vagy korai felnőttkorban kezdődik, szorongáshoz, önkárosításhoz vezethet.

Az antiszociális személyiségzavar tüneteinek súlyossága eltérő lehet. Károsabb formáját írjuk le pszichopataként, az ilyen egyéneknek tulajdonképpen nincs lelkiismerete. A sérült lelkiismeretűeket a köznyelv szociopatának nevezi.

A pszichopaták körében nem ritka a bűnözői előélet, alkohol és kábítószerfogyasztás. Akik ebben szenvednek, a felszínen bájosnak tűnhetnek, a felszín alatt azonban ingerlékenyek, agresszívek és felelőtlenek. Számos szomatikus panaszuk lehet, és előfordulhat, hogy öngyilkosságot kísérelnek meg. Manipulációs hajlamuk miatt nehéz megmondani, hogy mikor mondanak igazat.

Az antiszociális személyiségzavar diagnózisát csak 18 évnél idősebb egyéneknek adják, 18 év alatt viselkedészavart állapítanak meg. Az antiszociális személyiségzavar sokkal gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. A férfiak körülbelül 3 százalékának és a nők körülbelül 1 százalékának van antiszociális személyiségzavara.

Tünetek

  • Mások testi vagy érzelmi jogainak megsértése
  • A munka és az otthoni élet stabilitásának hiánya
  • Agresszió
  • A megbánás hiánya
  • Felelőtlenség
  • Vakmerőség, impulzivitás
  • Csalás
  • Gyermekkori diagnózis magatartászavarra

Az antiszociális személyiségzavarban szenvedők körében gyakori az alkohol és kábítószerfogyasztás, ami csak súlyosbíthatja a rendellenesség tüneteit.

Míg a rendellenesség pontos okai nem ismertek, mind a környezeti, mind a genetikai tényezők érintettek lehetnek. Amikor egy gyerek példaképe antiszociális hajlamú, könnyen átveheti a viselkedésjegyeket.

Az antiszociális személyiségzavar az egyik legnehezebben kezelhető személyiségzavar. Az egyének ritkán keresik a kezelést egyedül, és sokszor csak akkor kezdeményezhetnek terápiát, ha a bíróság erre felhatalmazza őket.

Az antiszociális személyiségzavar kezelésére nincs egyértelmű recept. A közelmúltban az antipszichotikus gyógyszerek, például a klozapin ígéretes eredményeket mutattak az antiszociális személyiségzavarral küzdő férfiak tüneteinek javításában.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk