Hétfő reggel Petőfi Sándor gondolatait tolmácsoljuk, aki nemzeti ünnepünk fontosságára emlékeztet minket.A magyar történelem nagy napja

A nap idézete Petőfi Sándortól

Hamu és Gyémánt

Igazi hazafi

A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, aki tragikusan rövid élete alatt közel ezer verset írt, melyből nyolcszázötven maradt az utókorra.

Művészete pedig több volt, mint újító. A hazai romantika kiteljesítője, nála jelent meg először a családi líra és szerelmes költeményeiben is nála olvashattunk először a házastársi kapcsolat ábrázolásáról. Tehetsége vitathatatlan, így ő volt az első, aki csupán az írásból biztos megélhetést tudott teremteni magának. Akkoriban nem igazán volt jellemző az, hogy valaki a költészetből el tudja tartani magát és a családját, de Petőfinek sikerült.

Legismertebb költeménye, az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz íródó, a magyar hazafias költészet kiemelkedő alkotása a Nemzeti Dal, melyet egészen pontosan március 13-án írt.

„Petőfi politikai költészetében valóban határt jelöl: a küszöböt, melyen át a költői vágy és akarat a cselekvés terére lép ki. A szabadság-rajongás az ő legszemélyesebb lírai tulajdona volt; a cselekvés, melyet belőle következtetni kíván, az egészre vár"

– elmélkedett művészetéről, Horváth János irodalomtörténész.

A halálát pedig mind a mai napig rejtély övezi. Az, hogy eleshetett-e, vagy sem, esetleg megsebesült, de valaki elhurcolta, nem tudni. Egy biztos: Petőfi fegyvertelen katona volt, aki Bem kérésére nem vett részt közvetlenül a csatában, így meglehetősen könnyű préda lehetett az ellenfél számára.

Friss

5 magnéziumban gazdag étel, amelyek rendkívül egészségesek

A magnézium rendkívül fontos ásványi anyag. Több száz kémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, és hozzájárul az egészség megőrzéséhez, ennek ellenére sokan nem érik el a napi szükséges bevitelt.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Gerinces Paleontológiai és Plaeoantroplógiai Intézet /Chen Yu/

Megtalálták a Föld legnagyobb szárazföldi emlősét

A ma ismert állatok eltörpülnének mellette.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk