A Perseverence adatai alapján 360 fokos panoráma képet készített a NASA, amelynek segítségével részletes képet kaphatunk a vörös bolygón található körülményekről.

A Youtube-ra feltöltött interaktív videóban nem csupán a marsi tájat csodálhatjuk meg, hanem az adatok alapján hangok is hallhatók. Az egér mozgatásával nézhetünk körbe, emellett a kép készítői megjelölték a fontosabb pontokat a felvételen, mint például a Jezero-krátert és a marshelikoptert – írja az IFLScience.

A képet a robot által küldött adatok alapján mesterséges intelligenciával hozták létre, ezáltal a felvétel nem adja vissza teljesen pontosan mit is lát a Perseverence.

A panorámaképet a marsjáró 992 darab felvétele alapán állították össze, amelyeket április 15-26 között készített. Az egészen elképesztő kép felbontása 2,4 milliárd pixel.

A felvételhez külön hozzáadták a navigációs kamera képeit annak érdekében, hogy lefele is tudjunk nézni, emellett az ég képét utólag javították fel, a szél hangját pedig februárban rögzítették szintén a marsjáró segítségével.

A Perseverence július 1-én kezdte meg a tudományos kutatását a Marson, miután elhagyta a landolási helyét. A robot legfőbb feladata nem más, mint a Jezero-kráter vizsgálata, amely következtében a tudósok abban reménykednek, hogy egykori élet nyomait is felfedezhetik.


Friss

4+1 élelmiszer, ami csökkentheti a koleszterinszintet

A szívbetegség a világ vezető halálozási oka. A magas koleszterinszint - különösen a „rossz" LDL - összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük elengedhetetlen a megfelelő étrend. Íme, 5 olyan élelmiszer, amely csökkentheti a koleszterinszintet és enyhíti a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A mexikói húsos palacsinta: a mennyei enchiladas

Az enchiladas egy kukorica-tortillába töltött húsos étel. Eredetileg a mexikói konyhából származik, és különböző hozzávalókkal töltik, többek között húsokkal, sajttal, babbal, burgonyával és zöldségekkel. Ezeket pedig chili alapú, illetve sajtszószokkal öntik nyakon. A jó hír, hogy ezt te is könnyedén elkészítheted a konyhádban!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Tompos Kátyát választották a legjobb színésznőnek New Yorkban

Szajki Péter Most van most című filmjét összesen öt díjjal jutalmazták a New York Film Awards-on. A fődíj mellett a filmnek ítélték a legjobb romantikus komédia, a legjobb eredeti történet díjait, emellett Tompos Kátya kapta a legjobb női főszereplő díját, míg Lovas Rozi a legjobb női mellékszereplői díjat.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk