Néhány vizsgálat bizonyítja, hogy a nosztalgia növelheti az élet értelmességét.


Clay Routledge és munkatársai leírják, hogy a nosztalgia, amely alatt a múlt érzelmeire való vágyakozást értjük, nem mindig volt népszerű a történelem folyamán. Előfordult ugyanis, hogy agyi betegségként vagy pszichiátriai állapotként tekintettek rá.

A nosztalgia azonban hozzájárulhat az élet értelmének fenntartásához és fokozásához. Ezt három kísérlet is bizonyítja.

Az első kísérletben néhány személyt arra kértek, hogy írjon egy nosztalgikus eseményről, míg a többi résztvevőt arra kérték, hogy írjon egy vágyott jövőbeli eseményről. Ezután minden résztvevő kitöltött egy kérdőívet, amely felmérte, hogy az életet mennyire látják értelmesnek. Azok az egyének, akik nosztalgikus eseményről írtak, az érzékelt értelem terén magasabb pontszámot értek el, mint azok, akik egy jövőbeli eseményre gondoltak azelőtt.

A második kísérletben néhány résztvevőt ismét arra kértek, hogy írjon egy nosztalgikus eseményről, míg mások a kísérletet megelőző héten bekövetkezett pozitív tapasztalatokról kellett számot vessenek. Ezután ebben a kísérletben is felmérték az élet értelmességét, ám ezúttal az értelem keresést, nem pedig az érzékelést mérték.

Azok az egyének, akik nosztalgikus eseményről írtak, alacsonyabb pontszámot értek el a jelentés keresésében, mint azok a résztvevők, akik pozitív élményről írtak. A nosztalgia tehát inkább az élet értelmességének észlelését erősíti, nem pedig a keresését. Ezt azzal magyarázzák a szakemberek, hogy aki értelmesnek látja az életét, kevésbé keresi az értelmet benne.

A harmadik kísérletben minden résztvevő személynek bemutatták René Magritte Az ember fia című abszurd festményét, amelyről kiderült, hogy ideiglenesen képes csökkenteni az emberek által észlelt életértelmet.

Ren\u00e9 Magritte: Az ember fia

René Magritte: Az ember fia

Fllickr

Ezután néhány egyént arra kértek, hogy írjon egy nosztalgikus eseményről, másokat pedig arra, hogy írjanak le egy pozitív élményt az előző hét eseményeiből, majd minden résztvevő kitöltötte az érzékelt jelentés kérdőívet. A nosztalgiázók ebben a kísérletben is magasabb pontszámot értek el, tehát ez a jellemző akkor is növeli az értelmesség érzést, ha előzőleg csökkentették azt (a festménnyel).

Routledge és munkatársai ugyanakkor rámutatnak, hogy a nosztalgia nem mindenki számára hasznos. Például azoknak az embereknek, akik negatívan viszonyulnak a múlthoz, nem biztos, hogy jót tesz a nosztalgiázás. Ám összességében a kísérletek alapján sok ember számára lehet fontos eszköz a nosztalgia, annak érdekében, hogy az életet értelmesebbnek lássák.

Ezek a kutatások a jövőben segíthetnek kidolgozni olyan napi nosztalgia gyakorlatokat, melyek fokozzák az élet értelmességének érzését.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk