Tapasztaltál már valaha déjà vu érzést? Amikor magába kerített egy homályos érzés, miközben egy hétköznapi pillanat az életedből egészen ismerős volt? Mintha már átélted volna?


Például egy bárban zajló jelenet pontosan úgy játszódik le a szemed előtt, mint ahogy arra te emlékszel. A világ úgy mozog, mint egy báb és te vagy benne a bábművész. Majd jön a felismerés, ez a folyamat nem alapulhat múltbéli élményen, hiszen ezen a szórakozóhelyen még sosem jártál. Akkor mégis mi történik?

Sajnos túl sok magyarázat a mai napig nincs, de az orvosok felvetettek egy-kettőt. A szakértők sokáig úgy gondolták, hogy ennek kizárólag egy oka lehet, ami nem más, mint, hogy az agyunk hibás emlékképeket kreál. Erről az elméletről azonban hamar le kellett mondaniuk, hiszen ezt a felvetést részletesen megvizsgálni lehetetlenség, ugyanis déjà vunk meglehetősen ritkán van, rövid ideig tart, teljesen kiszámíthatatlan időpontokban. Ezek mellett pedig semmilyen fizikai megnyilvánulása sincs. A tudósok egyszerűen nem ülhetnek ölbe tett kézzel, míg a kutatásban részt vevő alany átéli ezt az élményt, hiszen ez akár évekbe is telhetne.

Az évek alatt tudományos magyarázatok hiányában rengeteg spekuláció és teória terjedt el a jelenségről. A spirituálisabb felfogású emberek természetesen itt is, sokkal inkább a misztikum mellett teszik le a voksukat. Előző életek, látomások, jóslatok. A déjà vut jó páran egy pillanatnyi szuperképességnek vélik, hiszen miután megtörténik, egy megmagyarázhatatlan bizsergést érzünk, megfejelve egy meglehetősen bizarr hangulattal, ami a feltételezők szerint nem jelenthet mást, mint hogy egy pillanatra bepillantást nyerhettünk az előző életünkbe. Ez azonban a kutatók szerint csacskaság.

A szakkifejezésként először Émile Boirac említette a L'Avenir des sciences psychiques (A pszichikai tudományok jövője) című könyvében. A különös jelenségről korábban két író Nathaniel Hawthorne és Sir Walter Scott is beszámoltak, habár akkor még nem déjà vu-ként jegyezték fel.

De mégis mi ez? És mi lehet a felelős érte?

A legalapvetőbb tudományos elképzelés szerint az okozza, hogy az egyik szemünkből néhány ezredmásodperccel előbb érkezik a látott kép az agyunkba, mint a másikból. Néhány szakértő szerint az emlékezetünk pillanatnyi zavara okozza.

Míg más kutatások szerint a déjà vu átélésé közben nem a memóriáért felelős agyterületek "dolgoztak", hanem a frontális lebeny, amely a döntéshozatalban játszik fontos szerepet. E szerint a vizsgálat szerint azon elméletnek, miszerint az agyunk hibás emlékeket kreál téves. Csupán egyfajta ellenőrzésről lehet szó. Az agyunk időszakosan szkenneli, ha úgy tetszik egy fajta áttekintést végez az emlékeinkben, éppen azért, hogy ne legyenek hibás emlékképeink.

Friss

YouTube / NewsHour4u

Szakértők sem tudják mit rejthet a Jemenben található pokol kútjának mélye

A Jemen sivatagában található óriási lyuk 30 méter széles és 100-250 méter mély is lehet akár. A helyi néphit szerint a démonok börtöneként hozták létre, ezt az állítást pedig a mélyéből felszálló bűzös szagok is alátámasztják.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A tudósok szerint ezért félünk annyira a sötétségtől

A sötétség a szem bizonyos sejtjein keresztül szabályozza félelemközpontunk működését.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ezt a kókuszos-málnás scone receptet te is elkészítheted

A scone egy angol édes pogácsa, amely nem igényel élesztőt.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk