A kutyák gyakran kísértetiesen okosnak tűnnek, mikor a gazdáik hozzájuk beszélnek.

Egy maroknyi friss tanulmány meglepő betekintést nyújt abba, hogy a kutyák milyen módon képesek kommunikálni az emberekkel. A Scientific Reports című folyóiratban múlt héten megjelent legújabb tanulmány szerint a kutyák képesek megérteni a különbséget gazdájuk véletlen és szándékos cselekedetei között – írja Science Alert.

A nyár elején egy másik tanulmány kimutatta, hogy még akkor is, ha a kölykök elsősorban más kutyák - és nem emberek - között nőnek fel, jobban megértik a gesztusainkat, mint az emberek között nevelkedő farkaskölykök.

Más kutatások azt írják le, hogy a kölykök már születésükkor készen állnak az emberekkel való interakcióra, nincs szükség képzésre.

Számos olyan feladatot, amelyet most és a múltban is elvégeznek helyettünk (pl. terelés, vadászat, felderítés, szolgálati kutyaként való működés), megkönnyíti az a képességük, hogy megértik a jelzéseinket

- mondta az Insidernek Emily Bray, a Tucsoni Arizonai Egyetem kutyafelismerés-kutatója e-mailben.

Néha, amikor négylábú barátunknak adunk egy kis jutalomfalatot, véletlenül elejtjük azt. Máskor a gazdik azért tartják vissza a jutalomfalatokat, hogy megleckéztessék a kutyájukat.

A múlt heti tanulmány szerint a kutyák meg tudják különböztetni az ügyetlen embert, aki jutalomfalatot akar adni nekik, és azt, aki szándékosan visszatartja a jutalmat.

A kutatók felállítottak egy kísérletet: Egy embert és egy kutyát egy műanyag gát választott el egymástól, amelynek közepén fúrtak egy kis rést, amely elég nagy volt ahhoz, hogy egy kéz átférjen rajta. A korlát azonban nem fedte le teljes hosszában a szobát, így a kutyák megkerülhették azt, ha akarták. Az emberi résztvevők háromféleképpen adtak az ebnek jutalomfalatot a résen keresztül.

Először is, felajánlották a falatot, de hirtelen elejtették a saját oldalukon, és azt mondták: "Hoppá". Ezután megpróbálták átadni a jutalomfalatot, de a rés el volt zárva. Végül felajánlották a finomságot, de később visszahúzták a karjukat, és nevettek.

A kísérletezők 51 kutyán próbálták ki ezt a tesztet, és azt mérték, hogy mennyi időbe telik, amíg az eb körbesétálja az akadályt, és megszerzi a jutalomfalatot. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák sokkal tovább vártak a jutalomfalat visszaszerzésével, amikor a kísérletező szándékosan visszatartotta azt, mint amikor elejtette, vagy nem tudta átjuttatni az akadályon.

Ez arra utal, hogy a kutyák képesek megkülönböztetni az emberek szándékos cselekedeteit a nem szándékos viselkedésüktől, és ennek megfelelően reagálnak.

A figyelmetekbe ajánljuk