Egy katolikus templom
Egy új kutatás szerint a karácsonyi istentiszteleten való részvétel pozitív hatással van a mentális egészségre.

A kutatás, amelyet Leslie Francis , a Warwicki Egyetem professzora, Dr. Susan Jones, a liverpooli székesegyház dékánja és Dr. Ursula McKenna, a lincolni Bishop Grosseteste Egyetem professzora készített, a A katedrálisok hozzájárulása a pszichológiai egészséghez és jóléthez: A katedrálisok énekes szolgálatainak hatásának értékelése címet viseli.

A tanulmány célja az volt, hogy feltárja, milyen hatással vannak a különleges események, például a liverpooli katedrális karácsonyi istentiszteletei a résztvevőkre, legyenek azok rendszeres templomlátogatók vagy alkalmi látogatók.

A vizsgálathoz az Oxford Happiness Questionnaire kérdőívet használták, amely a jóllét megállapítására használt mérőeszközök családjába tartozik. Ezt a módszert számos korrelációs tanulmányban használtak a vallás és a pozitív pszichológia közötti összefüggés feltárására.

A kutatócsoport 383 embert vizsgált meg a 2019-ben a liverpooli székesegyházban advent negyedik vasárnapján tartott Holly Bough istentisztelet előtt és után, majd ugyanezt a jóllét-mérő módszert alkalmazták 802 olyan emberre, akik ugyanabban az évben részt vettek a karácsonyi istentiszteleten.

A teszt során a résztvevőknek ugyanarra a 29 állításra kellett válaszolniuk az istentisztelet előtt és után, mint például:

  • Nem érzem magam különösebben elégedettnek azzal, ahogyan vagyok;
  • Bizonyos dolgokban megtalálom a szépséget;
  • Nincs különösebb értelme- és célja az életemnek.

Az eredmények valódi bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy a karácsonyi misék pozitív hatással voltak a résztvevőkre, az első és a második teszt pontszámai között jelentős különbség mutatkozott.

Az eredményeket kommentálva Leslie Francis, a Warwicki Egyetem vallás- és pszichológiaprofesszora, a liverpooli katedrális teológusa kifejtette:

A kutatócsoportommal együttműködve a liverpooli székesegyház elkötelezett amellett, hogy a legjobb tudományos eszközökkel értékelje küldetését és szolgálatát, és ezeket a bizonyítékokat felhasználva alakítsa ki jövőbeli prioritásait.

A liverpooli dékán, Susan Jones tiszteletes így nyilatkozott:

Nagyon bátorítóak ezek az eredmények. Azt mondjuk, hogy a székesegyház a találkozás helye – egy olyan hely, ahol találkozhatunk Istennel, aki ismer és szeret minket, és egy olyan hely, ahol az emberek megerősítve és szeretve érezhetik magukat.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk