two men wearing blue lab coats

Egy friss kutatás alapján nők esetében igencsak számít az őket kezelő orvos neve a statisztikák alapján.


A kanadai kutatás szerint a női betegek esetében a műtétek eredményei általában lényegesen jobbak, ha a sebészük is nő. Egyelőre senki sem tudja, hogy ez miért van így, de egy új modell, amely összehasonlítja a sebész nemét, a beteg nemét és a műtét eredményeit, most egy olyan implicit előítéletet fedezett fel, amely a betegek egészségébe, sőt akár az életükbe is kerülhet. Az adatok több mint 1,3 millió olyan páciensen alapulnak, akik 2007 és 2019 között a kanadai Ontarióban 21 gyakori elektív műtét valamelyikén estek át.

Összességében az elemzés szerint, ha egy férfi sebész kezel egy női beteget, akkor a páciens 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenved komplikációkat, 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel marad hosszabb ideig kórházban, és 32 százalékkal nagyobb valószínűséggel hal meg, mintha női sebész kezelné. Másrészről viszont a női sebész által kezelt férfi betegeknél csak 2 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordultak elő komplikációk, és 13 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mintha férfi sebészhez fordultak volna.

Az ellátásban mutatkozó eltérés mögöttes oka vagy okai egyelőre nem világosak, de nem ez az első eset, hogy egy tanulmány megállapította, hogy a beteg neme hatással lehet arra, hogyan kezeli őt orvosa. 2018-ban a floridai kórházakban szívinfarktus miatt ellátást kereső női betegeknél magasabb volt a halálozási arány, ha férfi orvosok kezelték őket. Ehhez képest a női orvosok eredményei következetesebbek voltak, függetlenül attól, hogy a páciensük férfi vagy nő volt.

Érdekes módon azok a férfi sebészek, akik többet találkoztak női orvosokkal és női betegekkel, jobb eredményeket értek el a nők esetében. Bár egyes korábbi tanulmányok szerint a női orvosok a férfi orvosokhoz képest más utóvizsgálatokat és gyógyszereket írnak elő, vagy jobban odafigyelnek a betegekre, további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy mely tényezők befolyásolják leginkább ezeket az eredményeket. Amint ezt kiderítjük, elkezdhetjük orvosolni az előítéleteket.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk