A kooperáció, vagyis az együttműködés a kölcsönösségen alapszik.


Képzeljünk el egy kis várost, amelyben Ebenezer Scrooge és Mahatma Gandhi él együtt. Scrooge a Karácsonyi ének főszereplője, aki a történet elején fukar, önző, sosem segít másoknak. Gandhi indiai nacionalista szerint pedig

"A legjobb módszer arra, hogy magadra találj, ha elveszíted magad mások szolgálatában."

Gandhi emberszerető, nagylelkű és mindig kész segíteni a rászoruló szomszédoknak.

Tegyük fel, hogy mindkettő segítségre szorul─ vajon melyiknek segítenének előbb a városlakók?

Egy új evolúciós tanulmány szerint két okból is hajlandóbbak lennénk az altruista emberek segítségére sietni. Az egyik az, hogy sok embernek segített az illető a múltban, a másik pedig, hogy híres jótéteményeiről.

Krishnendu Chatterjee ausztriai kutató játékelméleti csoportjával olyan számítógépes matematikai modellt hozott létre, amely számszerűsíti, hogy a közvetlen és közvetett kölcsönösség hogyan befolyásolja az együttműködést.

A kutatók olyan játékot terveztek, amely lehetővé tette a játékosok számára, hogy segítőkészek és együttműködőek legyenek másokkal.

Számítógéppel támogatott szimulációik megjósolták, hogy az előzetes cserék és az egyes játékosok jó hírneve hogyan befolyásolta az emberek hajlandóságát egy adott egyénnel való együttműködésre.

A kutatók azt találták, hogy a legönzőbb játékosok kevesebb eséllyel élik túl a játékot. A közvetlen és közvetett viszonosság viszont sikeres stratégiának bizonyultak az együttműködés szempontjából.

A közvetlen kölcsönösség azt jelenti, hogy az emberek vagy állatok a közvetlen személyes tapasztalatok és az adományozás jellege alapján döntenek az együttműködésről. Tehát az alapján segítünk valakinek, hogy kaphatunk-e cserébe valamit vagy sem.

"A közvetlen kölcsönösségen alapuló interakció egyszerűen azt jelenti: Megvakarom a hátadat, ha megvakarod az enyémet "

─ magyarázza Laura Schmid kutató.

A közvetett kölcsönösség pedig azt jelenti, hogy még akkor is segítünk valakinek, ha nekünk nem segített, csak tudjuk róla, hogy szokott segíteni embereknek. A közvetett viszonosság elsősorban az egyén jó hírnevén alapszik.

A kutatás, mely ezt kimutatta, új fejleményt tárt fel az együttműködéssel kapcsolatban. Kiderült például, hogy a közvetett kölcsönösség csak az emberekre jellemző.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk