Edmund Thomas Clint

Íme, négy kevésbé ismert csodagyerek, akik kivételes tehetségükkel kitörölhetetlen nyomot hagytak a világban.


Edmund Thomas Clint

Edmund Thomas Clint, a művész csodagyerek 1976. május 19-én született a keralai Kochiban. Földi élete mindössze hat év és tizenegy hónap volt, de ez alatt a rövid idő alatt mintegy 25 ezer műalkotást készített. Mullaparambil Thomas Joseph, a gyermek édesapja kedvenc színésze, Clint Eastwood után nevezte el a kicsi művészt. Clint legtöbbször tradicionális eseményeket és fesztiválokat festett le.

William James Sidis

en.m.wikipedia.org

William James Sidis Ukrajnából bevándorolt zsidó szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1898. április 1-jén New Yorkban. A matematika és a nyelvészet csodagyerekeként mindössze kilencévesen(!) a valaha volt legfiatalabbként került be a Harvard Egyetemre, de az akkori szabályok miatt csak 11 éves korától vehetett részt az órákon.

William mindössze 18 hónapos korában kezdett el olvasni

Jacob Barnett 

Az 1998-ban született Jacob Barnett matematikai és természettudományos csodagyerek, aki leküzdötte a súlyos autizmusát. Orvosai kijelentették, hogy soha nem lesz képes olvasni vagy beszélni, de édesanyja magántanítványainak segítségével elkezdett beszélni, rajzolni és rejtvényeket megoldani. Aztán...

Nyolcéves korára már fizikaórákat hallgatott az Indiana Egyetemen. Kilencéves korában Einstein relativitáselméletével foglalkozott. Jacob mindössze két hét alatt elvégezte a középiskola teljes matematikai tananyagát, és már tízévesen felvették az Indiana Purdue Egyetemre.

Fotografikus memóriája és 170-es IQ-ja van. Jacob felvételt nyert a kanadai Waterloo-ban található Perimeter Institute for Theoretical Physics intézetbe, hogy ott folytassa doktori tanulmányait. Ő a legfiatalabb diák, mindössze 15 évesen, akit felvettek az intézetbe.

Sor Juana Inés de la Cruz

commons.wikimedia.org

Sor Juana Inés de la Cruz 1648. november 12-én született a Mexikóváros közelében fekvő San Miguel Nepantlában. Autodidakta író, drámaíró, tudós, filozófus, költő és zeneszerző volt. Sokat írt a feminizmusról, a vallásról és a szerelemről. Tizenéves kora ellenére hozzájárult a korai spanyol irodalomhoz, és folyékonyan beszélt latinul, illetve tudott nahuatl nyelven is írni. A spanyol barokk stílus utolsó nagy írójának és a gyarmati mexikói kultúra példaképének tartják.

A figyelmetekbe ajánljuk