sun light passing through green leafed tree

Hamar világossá vált, hogy az összefüggések a családtagok közt nagyon összetettek.


Egy Angliában feltárt, közel 6000 éves sírban 27 családtag maradványait találták meg, amelyek egy férfi és négy nő öt generációs leszármazási vonalát képviselik, állapították meg kutatók DNS-elemzéssel. Az eredmények arra utalnak, hogy az akkori neolitikus társadalom felsőbb rétegeiben poligám házasságok léteztek, mert a kutatók szerint nem valószínű, hogy az ősembernek egymás után négy felesége volt, hanem valószínűleg egyszerre több felesége is volt.

Az elemzés rekonstruálja az egyik legrégebbi családfát, amelyet valaha feltérképeztek. A tanulmányban szereplő csontok 35 ember emberi maradványaiból származnak, amelyeket az 1980-as években tártak fel a nyugat-angliai Cotswold Hillsben, a Cheltenham és Gloucester ikervárosok közelében fekvő Hazleton North barrowból. A sírhalom, vagyis temetkezési domb egy farmer földjén volt, ahol a több száz éves szántás azzal fenyegetett, hogy teljesen elpusztítja, ezért a régészek azért végezték az ásatást, hogy megőrizzék, ami megmaradt.

Néhány évvel ezelőtt egy másik kutatócsoport genetikai anyagot nyert ki a sírba temetett maradványok csontjaiból és fogaiból, most a bennük található DNS-szekvenciákkal dolgoztak, hogy összerakják, hogyan kapcsolódtak egymáshoz az egyének. Hamarosan világossá vált, hogy az összefüggések nagyon összetettek. Az elemzés a 35 holttestből mindössze 27-ről, köztük két fiatal lányról tudta megállapítani a kapcsolatokat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiakat általában az apjuk és a testvéreik közelében temették el. Ez a megállapítás arra utalt, hogy a leszármazás patrilineáris volt, más szóval a sírba temetett későbbi generációk a férfi rokonaikon keresztül kapcsolódtak a legkorábbi generációhoz, mondták a kutatók. A sír azonban két L alakú kamrára is tagolódott, amelyek az építmény északi és déli részén helyezkedtek el, és a választás, hogy az egyének melyik kamrába temetkeztek, attól függött, hogy melyik első generációs nőtől származtak.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk