Az gondolnád, hogy megalázott és megalázó ellenségek, de egy tanulmány szerint gyakran barátok. Emiatt viszont sokkal súlyosabb károkat okoz előbbi utóbbiban.


Ha a klasszikus sulis zrikálásra gondolunk, valószínűleg a kép van a fejünkben a klasszikus klikkekről, a megalázottak pedig az ősellenségei az áldozataiknak és éles ellentét feszül a felek között. Nos, ez a valóságtól nem is állhat távolabb egy új tanulmány szerint. A bullyingról készült szociológiai kutatás alapján ugyanis leggyakrabban az alázók közel állnak az alázóhoz.

Egy 3000 diákot vizsgáló kutatás alapján ugyanis barátok között sokkal gyakoribb egymás piszchológiai bántalmazása, mint egymáshoz nem közel álló embereknél és a közhiedelemmel a bullying nem vet véget barátságoknak. A kutatásban résztvevőknek, akiknek a fele bántalmazott vagy bántalmazó volt, megkérték, hogy sorolják fel öt osztálytársukat, akik gonoszkodtak vele. Ezután pedig összevetették a beszámolókat azzal, hogy az adott diák küzd-e szorongással, depresszióval, vagy éppen szuicid hajlamokkal.

Az eredmény alapján pedig baráti társaságokban a haverok rendszeresen bullyingolják egymást és ez viszonylag gyakori. A gyerekek ugyanis gyakran kerülnek olyan szituációba, amikor valamilyen szempontból egymás riválisaivá válnak az élet valamilyen területén, akár ugyanarra a lányra hajt mondjuk két barát, akár valamilyen pozícióért küzdenek egymással. A másik alázása viszont előnyt nyújthat.

A tanulmány szerzője szerint ezért is kezeljük jelenleg rosszul az iskolai alázást. A prevenciós programok az elkövetők empátiahiányára, esetleges érzelmi kontrolljának hiányára helyezik a hangsúlyt, nem véve figyelembe a tinédzserkor komplex szociális dinamikáit. A legtöbb gyerek ugyanis azt tapasztalja és látja maga körül, hogy a társadalmainkban az ilyesmi nemhogy lenézve, de kifejezetten bátorítva van, hisz előnyt lehet velük kovácsolni gyakran következmények nélkül.

A még tanuló és fejlődő fiatalok szimplán csak adaptálódnak az őket körülvevő társadalomhoz, ami bátorítja őket arra, hogy egymást megalázzák előnyökért, ők csak reagálnak. Szerinte hibás csak az egyénekben keresni a problémát és nem a környezetünkben, ami nyilvánvalóan hatással van a személyiségünk kialakulására.

Egyébként igen veszélyes ennek a gyakorisága, ugyanis ha az emberrel az ilyesmi akkor történik, amikor még fejlődésben van, a a személyes kapcsolatok kialakulását nehezítheti el az ebből kialakuló komoly bizalom problémák miatt. Ha gyerekként azt tapasztalod, hogy bántanak a barátaid, felnőtt korodra kialakulhat egy egészségtelen bizalmatlanság mindenki irányában.

(Forrás: Big Think)


Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Wikimedia

Európa egyik leggyakoribb lepkefaja képes akár 14 ezer kilométert is megtenni

A bogáncslepke akár 12-14 ezer kilométert is megtesz Afrika és Európa között kedvező időjárási körülmények esetén. Ez pedig a leghosszabb vándorlási útvonal, amelyet egy rovar megtesz.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk