penguins on white sand beach during daytime

A kérdéses állat igen komoly veszélyt jelent az Antarktisz érintetlen tengeri ökoszisztémájára.


Készült egy új tanulmány ami a védett, egyébként elszigetelt régiót rendszeresen látogató kutató-, halász- és turistahajókat követte nyomon, a következtetése pedig az volt, hogy a hajókon utazó invazív fajok igen komoly veszélyt jelent az ökoszisztémára. Kiderült, hogy a világ 1500 kikötőjéből érkeznek hajók az Antarktiszra. Ezek a hajók az egész világot, szinte bárhol lehet potenciális forrása az invazív fajoknak.

Ezek a nem őshonos fajok teljesen megváltoztathatnak egy ökoszisztémát. Teljesen új élőhelyeket hozhatnak létre, amelyek megnehezítenék, hogy ezek a csodálatos antarktiszi állatok megtalálják a saját életterüket. A tanulmány rámutat arra, hogy szigorúbb intézkedésekre van szükség annak biztosítására, hogy a hajók ne hozzanak magukkal olyan fajokat, amelyek megzavarhatják az Antarktisz törékeny élőhelyeit.

Bármely tengeri faj, amely képes a hajótestre tapadni és túlélni az Antarktiszig tartó utat, invazív fenyegetést jelenthet. Az élőlények, köztük a kagylók, kagylóhéjak, rákok és algák különösen nagy aggodalomra adnak okot, mivel a hajótesthez tapadnak. A kagylók például a sarkvidéki vizekben is életben maradhatnak, és könnyen elterjedhetnek, veszélyeztetve a tengerfenéken élő tengeri élővilágot. Vízszűrésük megváltoztatja a tengeri táplálékláncot és a körülöttük lévő víz kémhatását is.

Az Antarktisz őshonos fajai az elmúlt 15-30 millió évben elszigetelődtek. Ez teszi az invazív fajokat az egyik legnagyobb fenyegetéssé a biológiai sokféleségre nézve. Az Antarktiszon sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egy teljesen egyedi faj elveszik. A tanulmányból kiderült, hogy az antarktiszi helyszíneken tett látogatások 67%-át a turizmus teszi ki egyébként. Ezt követi a tudományos kutatóutak, amelyek 21%-ot tesznek ki, majd a halászat, ami 7%-ot.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk