Sárga háttér előtt egy orrspray
Fontos áttörés következhet az Alzheimer-kór gyógyításában, ha Bostonban található Brigham and Women's Kórház kísérletei pozitív eredménnyel zárulnak. Az intézményben hamarosan megkezdik ugyanis a kórság megelőzésére és lassítására szolgáló orrspray tesztelését.


A kutatást vezető Howard Weiner, neurológiai központjának munkatársa egy nemrégen kiadott közleményben „figyelemre méltó mérföldkőnek" nevezte a kísérletet.

Az elmúlt két évtizedben preklinikai bizonyítékokat gyűjtöttünk össze, amelyek azt sugallják, hogy ez az orrba adott vakcina potenciálisan alkalmazható az Alzheimer-kór ellen. Ha az embereken végzett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a vakcina biztonságos és hatékony, akkor ez egy nem toxikus kezelést jelenthet az Alzheimer-kórban szenvedők számára

idézte Weiner szavait a Futurism.

k\u00e9p az alzheimer-k\u00f3rrol

Illusztráció az Alzheimer-kórrol

Shutterstock

Az orron keresztül beadandó Alzheimer-vakcina az immunrendszert egy kísérleti anyag, a protollin segítségével serkenti, amelyet már évek óta használnak más gyógyszerkészítményekben.

A protollin kiválthatja a béta-amiloid plakkok, vagyis az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható fehérjerögök eltávolítását az agyban.

Ez a vakcina az immunrendszer egy újfajta ágát használja fel az Alzheimer-kór kezelésére

– mondta Tanuja Chitnis, a Brigham neurológia professzora, aki azt is hozzátette, hogy az ezen a területen végzett kutatás megnyitotta az orvostudomány számára az utat, hogy ne csak Alzheimer-kór, hanem más neurodegeneratív betegségek gyógyításában is áttörés jelentsen.

A vizsgálatban összesen tizenhat, 60 és 85 év közötti, az Alzheimer-kór korai tüneteit mutató személy vesz részt. A tudósok célja a vakcina biztonságosságának meghatározása.

A vakcina megteremtheti az alapokat ahhoz, hogy felvegyük a harcot a demencia leggyakoribb okaival, mindezt azonban többéves klinikai vizsgálatok előzik meg.

A figyelmetekbe ajánljuk