A Harvard professzora ennek járt utána tanulmányában és konkrét válasza is van a kérdésre.


Sokak számára 2020 volt minden idők legrosszabb éve, sok vicc is született, hogy ennél rosszabb év már nem jöhet. Na de viccet félretéve, mégis melyik volt az emberiségének legrosszabb éve? Ez a kérdés foglalkoztatta Michael McCormickot, a Harvard professzorát, aki legújabb tanulmányában választ is ad erre az érdekes kérdésre.

A legrosszabb év, ami valaha volt pedig 536 volt. Igen, rosszabb volt, mint az I. világháború utolsó éve, amikor a spanyol nátha pusztított, továbbá rosszabb volt, mint 1349, amikor a pestis fél Európát kipusztította. 536 volt ugyanis a kezdete az emberiség egyik legrosszabb korszakának.

Az egész azzal kezdődött, hogy kitört a mai Izlandon egy vulkán, aminek a vulkáni füstje 18 hónapon keresztül sötétbe borította Európát és Ázsia egyes részeit. Olyan volt az ég a korai feljegyzések szerint, mintha folyamatosan szürkülödne nappal. Ez a sötétség viszont az elmúlt 2300 év egyik leghidegebb évszázadához vezetett. A hideg pedig rossz terméshez és éhezéshez.

Ráadásul javában terjedt a pestis a Római Birodalomban ekkor, ami kipusztította az északi lakosságának felét. Összességében a vulkánkitörés és a pestis mind hozzájárult ahhoz, hogy végül összeomlott. A földrajzi tényezők és a járvány gyakorlatilag felgyorsították a folyamatot, érvel McCormick.

(Forrás: Big Think)


Friss

Íme, 3 tipp, hogy feldobd magad, ha szomorú vagy

Mutatunk néhány tippet, ha fel szeretnénk dobni magunkat szomorúság esetén.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Készíts te is házilag limonádét!

A limonádé a nyár egyik legkedveltebb itala. Nagy szükségünk van rá, főleg ebben a hőségben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk