Újabb nyomra bukkantak, ami segítheti megfejteni, hogyan alakulhatott ki az idők folyamán egy bonyolult és összetett vallás.

Körülbelül 1600 éves „mágikus" amulettre bukkantak, amely a gonosz és vérszívó szellemek és démonok ellen adott védelmet akkoriban. A Live Science cikkéből kiderül, hogy az ólomból készült talizmán feliratát mandeusok készítették a saját nyelvükön. A csoport a mai Dél-Irak és Irán területén élt akkoriban igen nagy számban. Ma már nagyjából 50 ezer mandeus él csupán, akik közül sokan elmenekültek Irakból Szaddám Huszein uralkodása alatt.

A felfedezésnek a kutatók azért is tulajdonítanak nagy szerepet, mivel a tárgy segíthet jobban megérteni a mandeizmus bonyolult és összetett hitvilágát. A ma pacifista filozófiát követő mandeusok számára Keresztelő Szent Jánosnak és Gábriel arkangyalnak egyaránt fontos szerepe van a hitvilágukban.

A most megtalált amuletten összesen 62 sor szerepel, és a megfejtett szöveg szerint egy Abbija nevű férfit hivatott megvédeni a démonoktól és a rossz szellemektől.

A szöveg nem mást, mint Gábrielt, az istenek angyalát hívja segítségül.

A Center College 2009-ben 5000 dollárért egy gyűjtőtől megvásárolta az amulettet, két másik mellett. A vásárláskor a gyűjtő azt mondta, hogy a talizmánokat egy családtagja vásárolta Jeruzsálemben az 1950-es években – ezt fotókkal is igazolta. A képek azért is voltak fontosak, mert az iraki szaklapok nem nagyon publikálnak hasonlókat, mivel a mai napig rengeteg a fosztogatás az országban.

Egyébként mind a három amulett ólomból készült, réz burkolattal. A szakértők arra jutottak, hogy a háromból az egyik 450, a másik 750 körül készülhetett.


Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk