Az ultrahang elpusztítja a koronavírust egy tanulmány szerint

Ahogy az operaénekes el tud törni a hangjával egy üvegpoharat, pont úgy az ultrahangrezgések is képesek lehetnek elpusztítani a vírust.


Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy hogyan reagál potenciálisan a COVID-19 az ultrahangra. Ugyanis az ultrahangot gyakran szokták használni például vesekövek kisebb, kevésbé fájdalmas darabokra bontására az emberi szervezetben. Az emberi fül számára magasabb frekvenciájú ultrahang a rezgéseivel képes pont úgy összemorzsolni dolgokat bennünk, mint ahogy az operaénekesek képesek a hangjukkal eltörni egy üvegpoharat mondjuk

Bár a kutatók még mindig nem tudnak eleget a koronavírus pontos szerkezetéről, a különböző fajtáiból különböző számítógépes modelleket alkottak, kipróbálva, hogy melyikre hogyan hat az ultrahang rezgése. A szimuláció szerint nagyjából 25 és 100 megahertz között már bőven hatástalanítani lehet. Ez pedig egyébként az a frekvencia, ami még emberek számára is egészséges.

Persze még szükség lesz további kutatásokra és kísérletekre, hogy az akusztikát is segítségül hívják a koronavírus-elleni harcban és magabiztosan állíthatjuk, hogy az ultrahang biztosan elpusztítja a vírust. Ha viszont jövőbeni kísérletek igazolni tudják azt, ami a szimuláció alapján történne, akkor egy újabb eszközünk lenne ellene.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk