vér
Egy kutatócsoport új bizonyítékot talált azzal kapcsolatban, hogy a tényleg a fiatalok vére lehet a titka annak, hogy fiatalok maradjunk.

A Nature Aging című folyóiratban megjelent új tanulmányukban a kutatócsoport azt találta, hogy az egérvérben lévő, extracelluláris vezikuláknak (EV) nevezett részecskék egy „Klotho" nevű hosszú életű fehérje számára küldenek utasításokat az izomsejteknek. Ahogy az egerek öregednek, az EV-k látszólag gyengülnek, ennek következtében pedig kevesebb utasítást küldenek a fehérje számára.

Amikor azonban a kutatócsoport az idősebb egereknek fiatalabb egerek vérét adta, sejtjeik és szöveteik olyan fiatalosabb tulajdonságokat kezdtek felvenni, mint például a fokozott izomregeneráció.

Amikor az EV-ket eltávolították a vérből, a hatás elhalványult.

A folyamat lényegében egy klasszikus vámpírtörténethez hasonló.

Hogy mindez átvihető-e az emberekre, természetesen továbbra sem világos. Korábbi kísérletek alapján az eredmények nem voltak túl meggyőzőek, és számos kritika is érte az ötletet.

A pittsburghi kutatócsoport ettől függetlenül azt reméli, hogy a kutatásuk új kezelésekhez vezethet, amelyek fenntartják és fokozzák a hosszú életet az öregedési előrehaladtával is.

Egyrészt segít megérteni az alapvető biológiai folyamatokat, hogy hogyan működik az izomregeneráció, és ez hogyan halványul el az öregedés során. Ha ezt az információt továbbvisszük a következő lépésre, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy az extracelluláris vezikulákat terápiaként használjuk az életkorral összefüggő betegségek ellensúlyozására

– mondta a Fabrisia Ambrosio, tanulmány vezető szerzője.

A Futurism cikke szerint más kutatások szerint a fiatal egerek vére segíthet az idősebb egerek kognitív teljesítményének fokozásában. Ez azt jelenti, hogy az EV-kezelések elméletileg segíthetnek lelassítani – vagy akár megelőzni – a kognitív hanyatlást az öregedés során.


A figyelmetekbe ajánljuk