A Mandela-effektus: hogyan jönnek létre a hamis emlékek?

A Mandela-effektus akkor jelentkezik, amikor emberek nagy csoportja úgy véli, hogy egy esemény már megtörtént a múltban, holott szó sincs erről.


Természetesen előfordul mindannyiunkkal, hogy bizonyos dolgokra rosszul emlékezünk. Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy mi történt, ám később kiderül, hogy egyáltalán nem is úgy, ahogy azt mi gondoltuk. Ezt csak feledékenységnek hívjuk, ám amikor emberek millió állítanak tévés információkat, na igen, ez a Mandela-hatás.

A különös effektusra számos példa van a popkultúrában, de vajon miért jön létre és hogyan?

Eredete

Az első meghatározó kollektív tévesztés Nelson Mandelához, Dél-Afrika első színes bőrű elnökéhez köthető. Mandelát a nyolcvanas években különféle politikai okok miatt bebörtönözték, sokan ezért úgy emlékeztek, hogy a vezetőt itt érte a vég. Ők valószínűleg nagyon meglepődtek 2013-ban, amikor jött a hír: Mandela 95 éves korában elhunyt.

A Mandela-effektus akkor kapta a nevét, amikor Fiona Broome, egy magát „paranormális nyomozónak" valló személy részletesen leírta miképp emlékezett arra, hogy Nelson Mandela, egykori dél-afrikai elnök az 1980-as években a börtönben halt meg. Broome pontosan emlékezett az elnök haláláról szóló tudósításokra, sőt még az özvegyének beszédére is. Pedig soha nem történt ilyen. Ennek ellenére nem ő volt az egyetlen, aki így vélekedett és ennek eredményeképpen megszületett a Mandela-hatás fogalma.

Teóriák

Az összeesküvés-elméletek hívei szerint a Mandela-effektus a társadalomban jelen lévő alternatív univerzumok példája. Az orvosoknak azonban másfajta magyarázatuk van arra, hogy egyes emlékek, bár élénkek, mégiscsak miért bizonyulnak hamisnak.

Szakértők úgy vélik, hogy a Mandela-hatás a konfabuláció (meseszövés) egyik formája. A személy hamis emléket hoz létre anélkül, hogy szándékában állna hazudni vagy megtéveszteni másokat. Ehelyett a saját emlékezetében lévő hiányosságokat próbálja kitölteni fals információkkal.

Másik magyarázata a hamis emlékezés. Ezek gyakran egy bűncselekmény vagy éppenséggel fontos kulturális események során léphetnek elő. Az is megnehezítheti az eredeti elem pontosan felidézését, hogy az emberek az interneten keresztül képesek megváltoztatni a képeket, logókat, mindent. Az online világ erős manipulálása napjainkban hatalmas teret ad a hamis emlékek keletkezésének.

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk