A Diadalív látképe.
A francia fővárosban található emlékművet a napokban 25 000 négyzetméternyi újrahasznosított fóliával borítják be.

A Champs-Élysées-n lévő emlékmű közelében tömegek gyűltek össze a munkálatok megkezdése óta. Az ötlet kitalálói a tavaly elhunyt bolgár származású művész, Christo és néhai felesége és munkatársa, Jeanne-Claude voltak– írja a BBC.

A nevezetességek szövetbe burkolásáról ismert Christo azóta álmodott az 50 méter magas emlékmű beburkolásáról, amióta az 1960-as években kibérelt egy párizsi lakást. Christo - aki mindig feleségével, Jeanne-Claude-dal dolgozott együtt -arról volt ismert, hogy a berlini Reichstagot és a párizsi Pont-Neuf-ot is szövetgubókkal borította be. A Diadalív-projektet azonban soha nem sikerült megvalósítania.

Most Christo unokaöccse, Vladimir Javacheff végre életre keltette az elképzelést, amelynek költsége 14 millió euróra (közel 5 milliárd forint) rúg. A projektet a Pompidou múzeummal és a francia hatóságokkal együttműködve valósította meg.

A mai nap a létesítmény egyik leglátványosabb pillanata. A becsomagolt Diadalív kezd formát ölteni és megközelíteni azt az elképzelést, amely Christo és Jeanne-Claude életre szóló álma volt

- mondta Javacheff.

Az installáció építése várhatóan szombaton fejeződik be, és október 3-ig marad a helyén. A Diadalív a kiállítás ideje alatt végig látogatható lesz.

A Párizs egyik legfőbb látványosságának számító műemléket Bonaparte Napóleon francia császár építette az 1800-as években, hogy emléket állítson a hadjáratai során elesett katonáknak.

Christo Vladimirov Javacheff 1935-ben született. Ausztriában és Svájcban élt, mielőtt Párizsba költözött, ahol találkozott későbbi feleségével, Jeanne-Claude-dal.

A pár a nagyméretű tereptárgyak átalakítása mellett monumentális környezeti műalkotások megvalósításával foglalkozott egészen Jeanne-Claude 2009-ben bekövetkezett haláláig. Christo tavaly májusban hunyt el New York-i otthonában.

A figyelmetekbe ajánljuk