A szem nélküli csontváz, aki  Mikulásnak állt – érdekességek a Karácsonyi lidércnyomásról

A karácsony az ünnepi dalok éneklésének, az otthon díszbe öltöztetésének, finom ételeknek és az ajándékozásnak az ideje. Persze mindezek a feladatok kicsit furcsábbra sikerednek, ha Halloween Town lakóira bízzuk őket. A 28 évvel ezelőtt készült Karácsonyi lidércnyomás című film nagy sikerrel vegyíti a fényt és a sötétséget, a vidámságot és a hátborzongatót. Most pedig összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet, amit lehet, eddig nem ismertél.


Nem is Tim Burton rendezte

www.flickr.com

Ez egy gyakori tévhit, amelyet a film alternatív címe táplál. Burton akkoriban a Batman visszatérrel volt elfoglalva, és ezt a súlyos felelősséget régi Disney-s kollégájára, Henry Selickre bízta, aki így nem mellesleges ezzel a produkcióval debütált játékfilmes rendezőként.

Burton neve azonban a cím fölött szerepel, mivel producerként működött közre és ő találta ki a történetet, és ő fundálta ki a Karácsonyi lidércnyomás hátborzongató megjelenését és karaktereit, amelyek valóban ízig-vérig „Tim Burtonösek".

Inspiráció

Burton elárulta, hogy a mindig napos kaliforniai Burbankben töltött gyermekkorát, amelyet nem jellemeztek váltakozó évszakok, így az ünnepi dekorációk különösen fontos tényezők voltak az ünnepi időszakokban. Amikor őszre és télre került a sor, a halloween és a karácsony szinte egybeolvadt a boltokban, amelyek természetesen mindkét vásárlási szezonból a legtöbbet akarták kihozni. Így állítása szerint ez volt a legfőbb inspirációja a mesének, miszerint a halloween királya betolakodik a karácsonyba.

Egy verssel kezdődött...

Miközben Burton animátorként dolgozott a Disney-nél olyan produkciókon, mint A róka és a kutya és A fekete üst, elkezdett saját rajzfilmes projektekkel foglalkozni. Ez végül olyan animációs rövidfilmekhez vezetett, mint a Vincent, illetve a Karácsonyi lidércnyomás című vers megírásához. Ez a vers egyébként Clement Clarke Moore Karácsony előestéje című művének egyfajta paródiája volt.

Hol vannak a szemek?

YouTube

A Walt Disney úgy döntött, hogy a film nem igazán illik hozzájuk, így a produkciót a Touchstone Pictures nevű fiókjukon keresztül készítették el. Ez azonban nem akadályozta meg a Disney-t abban, hogy komoly stúdiójegyzeteket ejtsen, többek között arról panaszkodtak, hogy Jack Skellington (Rosszcsont Jack) üres szemgödreit barátságos szemekkel töltsék fel. Az animációban és a bábkészítésben általános irányelv, hogy a szemek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a közönség kötődjön egy karakterhez, de Selick és Burton nem engedelmeskedett, és végülis bebizonyították, hogy antihősüknek nincs szüksége szemekre a kapcsolatteremtéshez.

Easter egg

YouTube

Mióta a film rendkívül sikeres és a popkultúra egyik ikonikus alkotása a Disney kevésbé szégyenlős a Karácsonyi lidércnyomáshoz fűződő kapcsolatát illetően. És kiderült, hogy a stúdió minden vonakodásuk ellenére megengedte Selicknek és Burtonnek, hogy ijesztő játék formájában egy Mickey egeret csempésszenek a filmbe.

Abban a jelenetben, amikor Jack karácsonyi ajándékai megtámadják az embereket egy repülő, éles fogú vigyorral rendelkező plüssállat látható, amely Burton-féle morbid Mickey egér változat. Emellett a kislány Mickey egeres hálóinget visel, míg a testvére pizsamáját Donald kacsa-arcok borítják.

A figyelmetekbe ajánljuk