Aggódnak a helyi pékek, hogy a hosszú időre visszanyúló nemzeti kenyerük jövője veszélyben forog.

Franciaországban körülbelül hatmillió bagettet értesítenek naponta, ami nem véletlen: a hosszúra nyújtott ropogós francia kenyér éppúgy jelképezi az országot, mint például az Eiffel-torony. Jól jelzi, hogy mennyire fontos kulturális és gasztronómia értékkel bír, hogy 1986-ig Franciaországban a bagett ára törvényileg szabályozva volt és az 1993-as kenyérrendelet óta szigorúan szabályozzák a készítését is.

Mégis a Francia Pékek Szövetsége veszélyben érzi az ország nemzeti kenyerét, ugyanis kérelmét nyújtottak be, hogy vegyék fel az UNESCO kulturális kincseinek listájához.

A CNN cikke szerint a kérelmet azzal is indokolták, hogy az 1950-es évek óta nagyjából 30 000 pékség zárt be, amikor nagy szupermarketek megjelentek a piacon. Ráadásul Franciaország pékségeit az elmúlt évben nagy mértékben sújtották a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások és bezárások.

„Ez a cím megnyugtatná a pékeket, és ösztönözné a következő generációt."

– mondta Mickael Reydellet, több helyi pékség tulajdonosa.

A dolog érdekessége, hogy a bagett két vetélytársat is kapott: a párizsi horganyzott háztetőkkel és a Biou d'Arbois borfesztiváljával. Ezek közül Franciaország kulturális minisztere márciusban teszi majd meg az ajánlását.

Egyébként az UNESCO szellemi örökségeinek listáján már szerepel a belga sörfőzés mestersége, a nápolyi pizza és egy Iránban és Kazahsztánban ősi módszerekkel készített lapos kenyér is – nem lenne meglepő, ha a bagett is felkerülne a listára.


A figyelmetekbe ajánljuk