A klímaváltozás elleni küzdelemben segítheti kávétermesztőket.

A tudományos nevén Coffea stenophylla leginkább az arabica kávéhoz hasonlítható, és nyugat-afrikában honos. A most megtalált kávéfaj az arabicánál jobban viseli a magas hőmérsékletet – derül ki Nature Plants című tudományos folyóiratban.

A növény – az arabicával ellentétben – sokkal melegebb helyeken is termeszthető, és új, klímaellenállóbb fajok termesztéséhez fő kiindulóforrásként szolgálhat. Mindez segítheti a világ kávéigényének kielégítését.

Régóta aggodalomra ad okot, hogy a kávétermesztést erőteljesen veszélyezteti a klímaváltozás miatti növekvő hőmérséklet, a csökkenő csapadék és az új betegségek. Bár több kávéfaj létezik, amely forróbb környezetben is megél, esetükben azonban hiányzik az arabica kávé aromája, valamint a kereskedelmi célú termesztéshez szükséges tulajdonságok – közölték a londoni Kew Gardens, a Greenwichi Egyetem, a francia Cirad kutatóközpont tudósai és a nyugat-afrikai Sierra Leone szakértői.

A Coffea stenophylla egykoron elterjedt volt Nyugat-Afrikában, az 1920-as évektől azonban a növényt nem termesztették többé kereskedelmi célra.

A természetben 2018-ban több mint 50 év után először találták meg újra.

A faj jól tűri a szárazságot, és részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.

A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, kínál több mint százmillió kávétermesztőnek megélhetést

– mondta Aaron Davis, a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kerte kávékutatásért felelős munkatársa.

„Egyedülálló felfedezés olyan kávéfajt találni, amelyik magasabb hőmérsékleten megél, és kitűnő íze van. Ez a faj a magas minőségű kávé jövője szempontjából döntő jelentőségű"

– hangsúlyozta Davis.

(MTI)

Friss

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy óriási fényes spirált figyeltek meg a Csendes-óceán felett

A jelenség még június 18-án jelent meg, az eseményről pedig több felvétel is készült.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk