Az asztronautáknak speciális finomságot dolgoztak ki a kutatók muskotály szőlőből.


2016-ban a NASA különböző élelmiszereket keresett az űrhajósok egészségének megőrzése érdekében. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatója, Dr. Mary Ann Lila és csapata nemrég kifejlesztett egy egészségmegőrző finomságot az asztronautáknak, ami nem más, mint egy muskotály szőlővel készült fehérjeszelet.

A kutatók szerint a fehérjeszelet olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek kölcsönhatásba léphetnek a beteg sejtekkel. Ugyanazok a vegyi anyagok, amelyek megvédik a muskotály szőlőt, védik az emberi testet is ebben az esetben.

A szőlő kémiája nagyon változatos, vannak rákellenes és vérnyomáscsökkentő összetevői is. Egyes vegyületei képesek ellensúlyozni a cukorbetegséget és javítani a kognitív funkciókat.

A fehérjerudak állaguk miatt könnyen szállíthatók és tárólhatók, előnyük emellett, hogy nem száradnak ki a muskotály tulajdonságai miatt. A kemikáliák továbbá az emésztőrendszerre is jótékony hatással vannak.

A szűk helyen dolgozó űrhajósoknak, akik rengeteg baktériumon osztoznak, immunerősítő lehet a fehérjeszelet a fejlesztők szerint.

(Forrás: Winemag)


Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Wikimedia

Európa egyik leggyakoribb lepkefaja képes akár 14 ezer kilométert is megtenni

A bogáncslepke akár 12-14 ezer kilométert is megtesz Afrika és Európa között kedvező időjárási körülmények esetén. Ez pedig a leghosszabb vándorlási útvonal, amelyet egy rovar megtesz.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk