Maki, azaz a tekert sushi. A japán gasztronómia rajongói számára alapfogalom, de még talán azok számára sem ismeretlen, akik nem rajonganak túlságosan a távol-keleti konyháért. Az apró tekercsek elkészítése időigényes lehet, azonban minden munkát megér.

Hozzávalók:

  • 1/2 kígyóuborka csíkokra vágva
  • 1/4 piros kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 2 tojásból készült omlett felcsíkozva
  • 25 dkg sushi rizs
  • 4 db nori lap (préselt algalap)
  • 1 kávéskanál rizsecet (helyettesíthető almaecettel)
  • kevés só

Elkészítése:

A rizst megfőzzük, majd lecsorgatjuk, amikor kicsit hűlt, keverjük össze kevés sóval és rizsecettel. Ne felejtsük a sushirizsnek enyhén ragacsos állagúnak kell maradnia. Miközben a rizs fő, felcsíkozzuk az uborkát, a paprikát és az omletett.

A bambuszgyékényre tesszük a nori lapot a fényes oldalával lefelé, majd vizes kézzel, egyenletesen elosztjuk rajta a rizst vékonyan úgy, hogy a felső részén az algalapból körülbelül két centi kimaradjon. A rizs alsó 1/3 részére tesszük a felcsíkozott zöldségeket és az omlettet, ezt követően pedig a bambuszgyékény segítségével az algalapot felhajtogatjuk, a kimaradt részt pedig előtte vizes kézzel átsimítjuk. Ennek köszönhetően összeragad és tapadós lesz, így pedig megakadályozza, hogy szétessen a tekercs.

Hagyjuk pihenni, majd nagyon éles késsel feldaraboljuk két-három centi széles darabokra.

Friss

Gattuso 22 nap után felmondott a Fiorentinánál

Jó eséllyel az egyik legrövidebb edzői karrier egy csapatnál valaha.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Szingapúrban piacra dobták a laborban tenyésztett húst

A Good Meat márkanévvel ellátott tenyésztett hús megtalálható már az éttermi kínálatban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
MTI/Balogh Zoltán

Szabó T. Anna: Porbeszéd

Az Alibi - hat hónapra egy félévente megjelenő antológia, melybe neves szerzők adott témában írt verseit, novelláit, gondolatait olvashatjuk. Cikksorozatunkban ezekből a szövegből válogatunk. Ebben a részben Szabó T. Anna egyik versét tolmácsoljuk.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk