A No White Foods Diet egy olyan étkezési minta, amely azon az elképzelésen alapul, miszerint a feldolgozott fehér színű élelmiszerek kiiktatása az étrendből segíthet a fogyásban és javíthatja a vércukorszint szabályozását.


Fehér kenyér

A fehér ételeket nem tartalmazó diéta egyik elsődleges, tiltólistás étele a fehér kenyér, valamint a fehér lisztből készült élelmiszerek, beleértve a kekszeket, péksüteményeket.

Amikor a kenyérlisztet finomítják, az őrlési folyamat során eltávolítják a gabona csíráját és korpáját, a bennük található rostok, vitaminok és ásványi anyagok nagy részével együtt.

Ennek eredményeképpen olyan terméket kapunk, amelyek ugyan szénhidrátban gazdagok, de más fontos tápanyagokban, például rostban és fehérjében igencsak szegények. A kutatások szerint a fehér kenyér nagyobb mértékű fogyasztása súlygyarapodással jár, ami részben a csökkent tápértéknek tudható be.

Helyette: A teljes kiőrlésű kenyerek, kekszek olyan lisztből készülnek, amely a teljes gabonát tartalmazza, beleértve a csírát és a korpát is.

Tészta

A fehér tészta abban hasonlít a fehér kenyérhez, hogy finomított lisztből készül, amely kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint a finomítatlan változat. Érdekes módon a fehér tészta nem növeli a testsúlyt ugyanúgy, mint a fehér kenyér – feltéve, hogy más tápláló ételeket tartalmazó étrend mellett fogyasztjuk.

A nyugati étrendben azonban a tésztaadagok mérete általában nagyon nagy.

Helyette: Válassz teljes kiőrlésű gabonából készült tésztát! A teljes kiőrlésű tészták általában több rostot tartalmaznak. Az extra rostok pedig segíthetnek abban is, hogy a szervezeted lassabban eméssze meg a szénhidrátokat, így támogatva a jobb vércukorszint-szabályozást. Érdemes lehet alternatív tésztaváltozatokat is megfontolni, például a hüvelyesekből készülteket. Bár az állaguk kissé más, a hüvelyes alapú tészták általában még több fehérjét és rostot tartalmaznak, mint a legtöbb gabonaalapú fajta.

A legtöbb ember az asztali sót fehér ételként ismeri - nyilvánvalóan - de más színű is létezik, például rózsaszín, kék és fekete.

Bár némi só nélkülözhetetlen az egészséghez, sok nyugati étrendet követő ember teljesen túl sokat fogyaszt belőle, és ennek nagy része az ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik.

A túlzott sófogyasztás számos negatív egészségügyi hatással jár, többek között a szívbetegségek, a stroke, az elhízás és a vesebetegségek fokozott kockázatával.

Helyette: A sófogyasztás csökkentése nem jelenti azt, hogy íztelen ételeken kell élned. Ellenkezőleg, megpróbálhatsz úgy tekinteni rá mint egy lehetőségre, hogy kísérletezz a fűszerek és fűszernövények változatosabb használatával a főzésben. A gyógynövények és fűszerek általában antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok koncentrált forrásai, amelyek szerepet játszhatnak a gyulladások csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában.

Állati eredetű zsírok

A No White Foods diéta legtöbb változata az állati eredetű zsírokat fehér ételeknek tekinti, és javasolja, hogy korlátozzuk őket. A fehér állati eredetű zsírok elsősorban a húsból és tejtermékekből származó zsírokat jelentik, amelyek többsége telített zsírsav. E diéta azt ajánlja, hogy ragaszkodjunk a nagyon sovány húsokhoz és csak zsírmentes tejtermékekhez, ha egyáltalán fogyasztunk ekkor ilyeneket.

Mint sok más fehér élelmiszer, a telített zsírok sem eleve egészségtelenek. Azonban nagy mennyiségű fogyasztásuk egyeseknél hozzájárulhat a koleszterinszint emelkedéséhez és a szívbetegségek magasabb kockázatához.

Helyette: A kutatások szerint, ha a telített zsírokat növényi eredetű telítetlen zsírokkal helyettesíted az étrendedben, csökkentheted a szívbetegségek kockázatát. Ha napi zsírbevitelednek nagy részét rendszeresen állati eredetű telített zsírok teszik ki, fontold meg, hogy ezek egy részét érdemes lenne növényi eredetű zsiradékokra, például olíva- és avokádóolajra cserélni. Szívbarát telítetlen zsírsavhoz juthatsz a teljes értékű élelmiszerekből is, például diófélékből, magvakból, avokádóból és olajbogyóból.

(healthline)


A figyelmetekbe ajánljuk