Az angolok kedvenc ünnepi étele Erzsébet királynőig nyúlik vissza.


Nagy-Britannia egyik legrégebbi és leggyakoribb húsvéti étele egy csillogó, ropogós, gyümölcsös édes zsemle, a hot cross buns. Az édességnek évszázados vallásos hagyománya van Angliában: I. Erzsébet királynő 1592-ben iktatta törvénybe, hogy a kereszttel ellátott zsömléket csak vallásos szertartások keretei közt lehet fogyasztani, mint például karácsonykor, húsvétkor vagy temetésekkor. Természetesen ma már nincs ilyen törvény, de tény, hogy ezeken az ünnepeken fogy a legtöbb belőle.

A hot cross buns hagyományosan nagypénteken kerül az asztalra. A történelme mellé természetesen számos babona is kapcsolódik. Sokak szerint, ha beteg ember eszik belőle, akkor állapota jóra fordul, mások szerint, ha két ember megosztja egymással a zsemlét, akkor a barátságuk köteléke válik szorosabbá; a hajósoknak pedig hajótörés mentes útjuk lesz, ha magukkal viszik a húsvéti zsemlét.

A már említett kereszt eleinte a négy égtájat szimbolizálta, később azonban Jézus keresztre feszítésének szimbólumaként azonosították.

Hozzávalók 

  • 50+200 ml langyos tej
  • 25 g friss élesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 500 g finomliszt
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • ½ tk só
  • 50 g olvasztott, szobahőm.-re hűtött vaj
  • 1 db szobahőmérsékletű tojás
  • ½ üveg mogyorókrém

A kereszthez 

  • 60 ml víz
  • 50 g finomliszt

Az 50 ml, nem túl forró tejbe beleteszünk 1 teáskanálnyi cukrot és 25 g élesztőt, amit 10 percre félretesszük.

Keverőtálba külön kimérjük a szárazanyagokat(liszt, só, őrölt fahéj, gyömbér, szerecsendió), hozzáadjuk a maradék cukrot és belereszeljük a narancs héját és dagasztókarral párszor átkeverjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, kicsit átdolgoztatjuk, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, 3-4 percig dagasztjuk, beletesszük az olvasztott vajat és további 10 percig dagasztjuk.

Addig egy tálat kiolajozunk, amibe belerakjuk a tésztát, leolajozzuk a tetejét és folpackkal letakarjuk, és egy órát keletszjük. A légbuborékokat kinyomkodjuk belőle és a lisztezett részen 10 részre vágjuk. Miután kinyújtottuk, a közepébe mogyorókrémet teszünk, a széleket összecsípjük és csípéssel lefele sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük és a tetejét tojássárgás tejjel lekenjük. A lisztet a vízzel csomómentesre keverjük, habzsákba töltjük és a zsömlék tetejére kereszteket rajzolunk. Gőzös funkción 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha nincs ilyen opciónk, alulra tegyünk egy vízzel teli tepsit.

(Street Kitchen)

Cikkünk megjelenését a Cemix, valamint az Internorm támogatta.


A figyelmetekbe ajánljuk