eperlekvár
Az eperlekvár nem csak a nagymamák kiváltsága, bárki könnyedén elkészítheti. A lekvárfőzés kedves nyári program lehet, melyet egyedül, párunkkal, barátainkkal, családunkkal is végezhetünk.


Elkezdődött a befőzési szezon. Nyáron rengeteg finomság kerül az üvegekbe, ezeket jó lesz majd télen levenni a polcról. A lekvár süteményekben, kenyérre kenve, zabkásákban is ízletes lehet.

Amikor lekvárt főzünk, játszhatunk a textúrával, ízekkel. A darabos lekvárt kedvelők jobb, ha nem pürésítik a lekvárt, míg az igazi ínyencek mentát, bazsalikomot, citromfüvet is tehetnek az eperlekvárba. Ezeket érdemes főzés előtt a gyümölcshöz keverni.

A következő eperlekvár mennyisége 4-5 darab 3 deciliteres üveg megtöltésére elegendő.

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • másfél kilogramm eper
  • 20 dekagramm cukor
  • 20 gramm lekvárzselésítő
  • 1 darab citrom leve

Elkészítés

  1. Először mossuk meg az epret, majd csumázzuk ki és daraboljuk fel.
  2. Ezután botmixerrel turmixoljuk simára vagy darabosra a gyümölcsöt ízlés szerint.
  3. Adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét és a lekvárzselésítőt, alaposan keverjük ezekkel össze.
  4. Kezdjük el főzni, majd mikor forrásnak indul, még 4-5 percig hagyjuk a tűzhelyen.
  5. Az eperlekvárt érdemes sterilizált üvegekbe adagolni. A tetőt rácsavarva az üveget a feje tetejére állítva hagyjuk állni 5 percig.
  6. A kész lekvárt tároljuk hűvös, sötét helyen.

(Forrás: Só Bors)

A figyelmetekbe ajánljuk