orange and red tomatoes on black surface

Már láthattunk, kóstolhattunk falafel golyókat a sarki gyrososnál, de mi magunk is elkészíthetjük otthon őket.


A falafel egy főként csicseriborsóból készülő fasírt, mely a Közel-Keletről ered. A halal étkezés fontos része. Beleillik a vegetáriánus és makrobiotikus étrendekbe is, emiatt igen elterjedt.

Már régóta része a streetfood kultúrának, rengeteg gyorsétteremlánc étlapján is szerepel. Hummusszal, zöldségekkel, pitával szokták tálalni, de szendvicsben is fogyasztható.

Hozzávalók

  • 25 dkg csicseriborsó (konzerv)
  • 1 fej lila hagyma
  • 1/4 bögre petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • 2 tk őrölt római kömény
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt bors
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Az elkészítés során először egy aprítógépbe pakoljuk az átöblített és lecsepegett csicseriborsót, az aprított hagymát, a petrezselymet, a fokhagymát, a citromlevet és a fűszereket. Ezeket addig pépesítjük, amíg össze nem áll az egész. A lényeg, hogy egy nedves masszát kapjunk, de ne is aprítsuk túl a hozzávalókat.

A falafel masszát ezután helyezzük egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát és keverjük össze. Ha ezzel is megvagyunk, tegyük a hűtőbe 1-2 órára.

A hűtőből kivéve formázzunk körülbelül 18-20 darab golyót a masszából.

Egy nagyobb serpenyőben ezután hevítsünk 1 hüvelyknyi olajat, majd nagy lángon süssük ki 3 perc alatt a golyókat, átforgatva őket. Amikor aranybarnára és ropogósra sültek, szedjük őket egy papírtörlőre.

Tehetjük őket szendvicsbe, de salátákhoz vagy grillezett zöldségekhez is kínálhatjuk a golyókat.

(Forrás: Mindmegette)


A figyelmetekbe ajánljuk