A slambuc tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített hamisítatlan pásztorétel. Eredetileg bográcsban főzik, ha nem ott készül, akkor az nem igazi slambuc.

Hajdú-bihari étel, melyet a Hortobágyon készíthették először.

Hozzávalók:
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kg burgonya
  • 60 dkg füstölt kolbász
  • 3 db paradicsom
  • 3 db zöldpaprika
  • 1.5 dl olaj
  • 60 dkg lebbencstészta
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 tk őrölt cseresznyepaprika

Elkészítése:

Rakjunk tüzet. A füstölt szalonnát pedig vágjuk kockára. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kis kockákra aprítjuk. Ezt követi a kolbász, amit karikára szeletelünk. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.

A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, amit megpirítunk, majd kiszedünk. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a cseresznyepaprikát is, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ezután pedig megkeverjük.

Hozzátesszük a felkarikázott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát és lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva megközelítőleg egy óra alatt puhára főzzük.

(mindmegette)

A figyelmetekbe ajánljuk