Gyógyító alkotások

Autistic Art aukció

Méltó módon ünnepelte idén októberben 10. születésnapját az Autistic Art: egy kiemelkedően sikeres aukción magyar képzőművészek által felajánlott dizájntárgyakat értékesítettek, hogy a belőlük származó bevételt az otthonok fennmaradására fordítsák. 

Jaksity György 2006-ban hozta létre a Mosoly Otthon Közhasznú Alapítványt az autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeinek javítására. Az immár Autistic Art Alapítvány néven működő nonprofit szervezet tíz – civil fenntartású – autizmussal élő fiatalok számára kialakított lakóotthont támogat, többek között kiállításokkal, aukciók szervezésével, dizájntermékek értékesítésével.

Művészek az autista otthonért

2008-ban szervezték meg az első jótékonysági aukciót, amelynek során kortárs művészek alkotásait árverezték el. A Fogadj be! elnevezésű program támogatói vállalták, hogy három évig támogatnak egy autista lakóotthont, valamint az alkotást létrehozó művészt. Tarr Hajnalka, az egyik képzőművész, akinek a munkája az aukciókon szerepelt, 2009-ben ellátogatott a miskolci Szimbiózis Alapítvány lakóotthonába, az ott élő fiatalok elé papírt és ceruzát tett. A közös munka eredményeként 2010-re felépült az Autistic Art Művészeti Program, amely az országban egyedül biztosít kortárs művészeti szemlélettel művészeti foglalkozásokat az autisták belső világának a bemutatására.  

Nemzetközi szinten is egyedülálló gyűjtemény

Mára a lakóotthonokban élő több mint 200 autizmussal élő fiatal közül hatvanan vesznek részt ezeken a művészetterápiás foglalkozásokon, amelyek hat otthonban képezik részét a fejlesztő programoknak. Az Autistic Art az elmúlt tíz évben a nem anyagi támogatáson túl több mint 150 millió forinttal járult hozzá a civil fenntartású lakóotthonok fennmaradásához és működéséhez. 2013-ban hozták létre az Autistic Art márkát, amelynek lényege, hogy az autista alkotásokból kiindulva egy-egy dizájner bevonásával egyedi, minőségi tárgyak szülessenek. Jelenleg az alapítvány tízezer darabos rajzgyűjteménnyel rendelkezik, ami világviszonylatban is egyedülálló. A jövőben szeretnék kutathatóvá tenni a digitalizált gyűjteményt annak érdekében, hogy előremozdítsa az autizmussal élők terápiás kezelését. Másik fontos célkitűzésük a művészeti program bemutatása, népszerűsítése nemzetközi színtéren. 

Rajzból inspiráció

Az elmúlt tíz év eredményeinek összefoglalásaként került sor az idei jubile­umi aukcióra, amelyen 80 műalkotást árvereztek el. Többek között hernyóselyem sálakat, egyedi ékszereket, kiegészítőket, kerámiákat, dizájntárgyakat, amelyek olyan dizájnerek, ékszertervezők, művészek közreműködésével készültek, akiket az Autistic Art autista alkotásai ihlettek. Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője szerint a műteremben végzett gyakorlatok számtalan művész esetében hasonlóak az autisták önkéntelen működéséhez. „Náluk azonban választott művészi működés, hogy a saját világukban elmerülve repetitív módon alkotnak.” Az őszi aukció egyik leglátványosabb tárgya egy autista fiatal színkavalkádos rajzával beborított fotel volt. „Zana Kristóf a végrehajtó működés zavarával él – meséli Bella Viktória. – A rajzain nagyon erősen látszik a program terápiás hatása. Kristóf a foglalkozások elején még csak a papír sarkába satírozta a keresztnevét. A pozitív megerősítések hatására elkezdett teljes felületeket betölteni gyönyörű színekkel. 2014-ben került először aukcióra egy alkotása, amely 850 ezer forintért kelt el. Még soha nem adtak ekkora összeget autista alkotásért.” Az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok grafikáiból inspirálódott ékszertervezők és dizájnerek közül többen ellátogattak a lakóotthonokba, és az ott szerzett tapasztalatokra, metódusra, színválasztásra reflektáltak. 

A 2017-es aukció

Nagyon szép ékszerek születtek a klasszikus vonalaktól az olyan egyedi darabokig, mint Lőrincz Réka fehér zafírköves gyűrűje. Érdekessége, hogy a zafírkövek csak röntgenképen keresztül láthatók, ami erős párhuzamot mutat a nem beszélő autista alkotókkal, akiknek a rajzain keresztül derül ki, milyen hatalmas értékeket hordoznak magukban. Huber Kinga ékszertervező művész Réti Kristóf balatoni vitorlásokat ábrázoló rajzainak élénk színei, merész színtársításai hatására két nyakláncot készített. Müskinn tervezői hátizsákot és clutch táskát terveztek annak szellemében, amilyen határozottan, lendülettel és félelem nélkül húzzák meg a vonalakat az autista alkotók. A vietnami származású Ahn Tuan divattervező idén csatlakozott a kezdeményezéshez, az általa tervezett fekete bőrtáska belső huzatán Zoltán Gábor autizmussal élő alkotó rajza látható. Révész Eszter textiltervező 2013 óta dolgozik az alapítvánnyal, ő álmodja meg a grafikák textilre alkalmazását. Az idei aukción több mint 28 millió forint értékben sikerült művészeti tárgyakat értékesíteni. A hivatalos árveréssel párhuzamosan egy csendes aukciót is szerveztek, amelyből több mint egymillió forint folyt be a tíz lakóotthon egy-egy fiatalja álmának a teljesítésére. Volt, aki könyvsarkot szeretett volna, egy másik otthonba árnyékolóra mutatkozott igény.

Folyamatos gyarapodás

Az alapítvány művészeti foglalkozásain születő kiemelkedő alkotások megjelennek a márka termékein a sálaktól a pulóvereken át a noteszekig. Az értékesítő partnerek sorában megtalálható a Magyar Nemzeti Galéria shopja, a Libri és bizonyos dizájnüzletek. Ahogy Viktória hangsúlyozza: „Hosszú távon szeretnénk egy olyan helyet kialakítani, amely egyaránt alkalmas a művészeti foglalkozásokra, az alkotások kiállítására, egyben galériaként és shopként is tudna működni. Reméljük, hogy pár éven belül ez megvalósulhat.” A külföldi értékesítési partnerek bevonását is tervezik: Bécsben és Londonban bemutatkoztak már a dizájnmárka termékeivel. Az elmúlt két évben az Art Market tagjai Budapesten is nagy sikerrel vettek részt, tavaly ők voltak az egyedüli dizájnkiállítók. 

Autistic Art 2017 aukció művészei

Ékszertervező művészek: Abaffy Klára, Ádám Krisztián, Égi Marcell, Gaál Gyöngyvér, Gera Noémi, Huber Kinga, Jermakov Katalin, Juhos Janka, Lőrincz Réka, Marosi László, Stomfai Krisztina, Vági Flóra

Dizájnerek: Konda Brigi, Kondor Edit, Kontor Enikő, Müskinn, Position Collective – Kertész Attila és Simonfalvi Bence –, Ahn Tuan, Rácz Anikó – Hannabi, Révész Eszter textiltervező művész

Képzőművészek: Bak Imre, Bullás József, Ficzek Ferenc, Gáspár György, Halász Károly,
Káldi Katalin, Keserű Ilona, Kismányoky Károly, Ladik Katalin, Maurer Dóra, Vera Molnar, Nádler István, Nemes Márton, Roskó Gábor, Szalay Péter, Szíj Kamilla, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka, Tranker Kata, Uglár Csaba, Várnai Gyula

Autizmussal élő alkotók: Bihari László, Kalocsai Nóra, Kiss Péter, Lakatos Renáta,
Pados Zulejka, Réti Kristóf, Stadtmüller Tamás, Varga Máté, Zoltán Gábor

További információ: www.autisticart.hu

Szerző: Szentgyörgyi Rita

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.