Öt tudatos koktél

A Blue Fox The Bar nyári koktéljai

Vissza a természethez – ezt a jelmondatot választotta nyári koktéljainak bemutatásához a budapesti Kempinski Hotel koktélbárja, a Blue Fox The Bar, amelyet megnyitása óta stabilan a város legjobbjai között tartanak számon. A klasszikusok mellett fontosnak tartják, hogy szezonális ajánlatokkal is meglepjék vendégeiket – mi öt vadonatúj kreációt kóstolhattunk, amelyek a környezettudatosság, a pazarlásmentesség és az organikus szemlélet mentén készültek, és mind ízvilágukkal, mind prezentálásukkal lenyűgöztek.A legfrissebb koktéltrendek a természetes alapanyagokról, a kézműves infúziókról, a meghökkentő ízkombinációkról és a „less is more” filozófiájáról szólnak. A Felhősi Attila szakmai tanácsaival támogatott Blue Fox csapat a fentiek szellemében készítette el azt az öt nyári signature koktélt, amely a következő két hónapban lesz elérhető a bár vendégei számára.

A sort az Ocean Picnic névre keresztelt itallal kezdtük. Szabó Ádám bartender egy sauvignon blanc alapú koktélt álmodott meg, amelyben az új-zélandi bor Yealands pincészet fehérborának kirobbanóan zöldfűszeres-trópusi gyümölcsös aromatikáját datolyás-kéksajtos, házi készítésű infúzióval tette még izgalmasabbá és zelleres tea-szódával lazította azt. A koktél zúzott jégágyon érkezik egy pazar, bronzszínű, óriási tengeri csigát mintázó kehelyben, szívószállal. Amikor rákérdezünk, hogy a szívószál hogyan illeszkedik a környezettudatos koncepcióba, megnyugtató választ kapunk: teljes egészében lebomló PLA szívószálat használnak.A tenger- és a csigamotívum a második koktélban is megjelenik: a névadó Aphrodité születését hivatott megidézni, aki a mitológia szerint kagylóhéjon emelkedett ki a tenger habjaiból. Mi más is kerülhetne a szerelem görög istennőjéről elnevezett, egzotikus koktélba, mint afrodiziákumok kavalkádja: ginzeng tinktúra, gránátalma, gyömbér, szegfűszeg, csillagánizs... A pezsdítő kombináció Székely Barnabás bartender ízlését dicséri. Menta és lime ízesíti a spiced rum alapú frissítőt megkoronázó habot; a különleges, pohár-a pohárban tumblert pedig aranyszínű csiga díszíti.A leglátványosabban prezentált koktél címét ezen az estén az Aloe Breeze Martini kapta tőlünk: a lombikban áttetsző folyadék fortyog és zöld spirulinával ízesített-illatosított pára csap fel belőle. Ezt azonban nem csupán öncélú látványelem, hanem szerves része a teljes élménynek: a pára kiegészíti a zsályával infuzionált vodka, a bergamott alapú Italicus likőr és az aloe vera kombinációját, a végeredmény pedig egy fanyar, citrusos, karakteres, ugyanakkor könnyed, veszedelmesen jól csúszó ital, amelyet Felhősi Attila álmodott meg.A Blue Fox csapat legfiatalabb tagja, Dodi is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. Elmondása szerint a Plum Gardent a gyermekkori szilvaszüretek ihlették – ez pedig mind az alapanyagok között használt japán umeshuban, mind a kertet idéző szervírozásban visszaköszön. Az édes-savanyú szilvabort Tanqueray gin és kardamom fűszerezi, így a Kelet varázsát is megidézi vastag falú, rusztikus fehér kerámiapohárban tálalt ital.Muszáj megemlékeznünk a koktélok között az ízlelőbimbók felfrissítésére kínált snackek egyikéről, ami várakozáson felüli élményt jelentett. A szezámmaggal megszórt, leheletvékony, omlós ropogtatnivaló valóságos ízbomba volt: megidézte a nagyi vajas linzerét, a karácsonyi mézeskalácsok világát, majd egy váratlan csavarral fűszeres-csípősbe csapott át. Érdeklődésünkre egy sejtelmes mosoly és a „wasabi” szó volt a válasz. Addiktív, kilószámra tudnánk falatozni.

A sor végére egy alkoholmentes, ám a többi koktélhoz hasonlóan rafinált alkotás került. A Lavender Cloud meghatározó eleme a brazil guava egzotikus édes-savanyú ízvilága, amelyet bazsalikom-grapefruit infúzió emel új dimenzióba. A nyári hangulatot és a játékosságot az italt díszítő babakék vattacukorfelhő hozza, mi pedig boldogan hagyjuk, hogy visszarepítsen az önfeledt óvodáskorba, és örülünk, hogy az asztaltársaságunkban helyet foglaló várandós kismama is az utolsó cseppig kiélvezheti a kortyokat.További információk a koktélok lelőhelyéről, a Blue Fox The Barról itt

Fotó készítője: Iván Nikolett Szerző: Vancsik Ivett

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.