Budapest, a kávéváros

Kávéházak Éjszakája

Milyen lehetett a főváros kávéházi kultúrája akkor, amikor Kosztolányi Dezső kávévárosként emlegette Budapestet? Hogy fonódott össze az irodalmi élet a kávézókkal, és milyen szerepet töltenek be ezek a terek napjainkban?

Többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a Kávéházak Éjszakája rendezvény. Harminc helyszín és közel száz kulturális program várja a kávéházak szerelmeseit május 17-én, Budapesten. A kávékultúrával való ismerkedés mellett irodalmi beszélgetések és jazz koncertek teszik különlegessé az éjszakát.

„A tavaly útjára induló Kávéházak Éjszakája célja, hogy felelevenítsük és népszerűsítsük a mára feledésbe merült budapesti kávéházi kultúrát, és egy éjszaka erejéig megmutassuk Budapest ékköveit” – foglalja össze a kezdeményezés küldetését Serfőző Krisztina, főszervező.

„Rejtő és József Attila is sokszor megfordult a Hadikban, amit a budai írók legfőbb bázisaként ismerünk – ám Buda leghíresebb irodalmi kávéházát nem a budai írók választották maguknak, hanem nők –, értesülünk Saly Noémi kávéházas könyvéből. Nevezetesen Karinthyné Böhm Aranka, Devecseriné Guthi Erzsébet és még két budai barátnő, akik mind a régi Fehérvári út környékén laktak. Befészkelték magukat a kihalt, »sakkos« helyre” – írja a (programsorozat egyik helyszíneként is szolgáló) Hadikról Cserna-Szabó András a Hamu és Gyémánt magazin 2014-es számának Irodalmi kávéházak régen és régen című cikkében. „Karinthy imádott sakkozni, meg hát a neje is odajárt, hát odaszokott. Jöttek utána a budai lakhelyű kollégák és barátok: Kosztolányi, Somlyó Zoltán, Déry, Tersánszky, Tóth Árpád. Aztán átszivárogtak a túloldalról a pestiek: Heltai, Rejtő, Hunyady, Füst Milán. Ezt a kávéházat sokan megírták: Karinthy Ferenc, Déry, Németh Andor, Devecseriné…”Csordás Levente illusztrációjaKarinthy Frigyes, Szomory Dezső, Mikszáth Kálmán, Petri György, Gundel János és Rejtő Jenő
Illusztráció: Hamu és Gyémánt 2014. tél / Csordás Levente

A Kávéházak Éjszakája programjában helyet kapó előadásokon a magyar irodalom olyan gyöngyszemei kerülnek elő, mint Gyarmati Fanni naplója, Mészöly Miklós és Polcz Alain levelezése, de lesz Ady 100 est, valamint több könyvbemutatót is a rendezvény keretében tartanak meg. A kávéházi hangulathoz leginkább illeszkedő zenei irányzat, a jazz szerelmesei is számos koncert közül válogathatnak.

A kávérajongókat több helyszínen barista oktatók és kávéházi szaktekintélyek vezetik be a kávékultúra rejtelmeibe. Kávéházi és várostörténeti séták is indulnak, melyek különböző útvonalakon és tematika szerint mutatják be az emblematikus helyszíneket és azok környékét.

Részletes programok és az eseményen résztvevő kávéházak listája a Kávéházak Éjszakája honlapján található.

Fotó időpontja: 2019. 05. 15.

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.