Nyitott ablakok a világra

Autistic Art Alapítány

Sokakat érint, mégsem tudunk róla eleget: mára minden 68. ember autizmussal él, és jelenleg ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Sokan közülük nem képesek arra, hogy önállóan éljenek közöttünk, ezért nekik megfelelő, személyre szabott és egyben speciális ellátást biztosító lakóotthonokra van szükségük. Ám az autizmussal élő fiatalokat ellátó otthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Az Autistic Art Alapítvány egy különleges, terápiaként és a forrásteremtés eszközeként is működő művészeti foglalkozásokkal segíti az otthonokat.

Az autizmust spektrumzavart az agy veleszületett fejlődési rendellenessége okozza, amely rendkívül változatos fejlődésben és viselkedésben jelenik meg. Ez érinti a kommunikáció és társas viselkedés területét. Az autizmusban érintett gyermekek, fiatalok és felnőttek a környezeti ingereket is eltérően észlelik. 40 százalékuk egyáltalán nem beszél. Annak ellenére, hogy mára minden 68. ember autizmussal él, az autista fiatalok ellátása nehézkes, az őket segítő civil fenntartású lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak.

Az Autistic Art Alapítvány tíz civil fenntartású autista lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el. Az autista fiatalok ellátása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, kisebb személyzettel a felügyeletük nem megoldható, ezért ezeknek az otthonoknak komoly kiadásaik vannak.

Az otthonok nem csak a fiatalok ellátásra koncentrálnak: fejlesztésük is fontos szerephez jut, és az önállósodási lehetőség is nagyon hangsúlyos. Olyan környezetet alakítanak ki, ahol nincs sok zavaró inger. Egy biztonságos hely a mindennapokban. Bár az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban közösségben élhetnek, kapcsolatokat alakíthatnak ki, alkothatnak, és még dolgozhatnak is a képességeiknek megfelelően.

Ahol a művészet ablakot nyit a világra

Az Autistic Art Alapítvány művészeti foglalkozást tart fenn hat lakóotthonban, melynek eredményeként azok a fiatalok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat, a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában. A foglalkozásokra nagy szükség van, hiszen az autista fiatalok jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. A művészeti foglalkozások segítenek abban, hogy ezeknek a fiataloknak is nyitva maradjon az ablakuk a világra.

A művészeti terápián született rajzok dizájntárgyakon köszönnek vissza, melyek megvásárlása egy lehetőség az alapítvány küldetésének támogatásra. Az autistic Art webshopja ide kattintva elérhető.

Adója 1%-ával Ön is segíthet, hogy továbbra is nyitva maradhasson ablakuk a világra!

Az Autistic Art Közhasznú Alapítvány az Autista Lakóotthonokért adószáma: 18260371-1-43.

Forrás: Autistic Art

Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.