Hold sötét oldala

Illusztráció

Ragadós a Hold sötét oldala

Még mindig meglephetnek új információkkal a Holddal kapcsolatban.

Kínai kutatók a héten a Science Robotics című szaklapban publikáltak egy tanulmányt, amely a Yutu-2 rover által gyűjtött új adatokat mutattatta be a Hold felszínéről. A tanulság? A holdi regolit – lényegében a talaj – a Hold túlsó oldalán, amely mindig a Földtől elfelé néz, ragadósabb, mint a látható közeli oldalon lévő része.

A csapat azután jutott erre a megállapításra, hogy észrevették, hogy a holdi talaj darabjai folyamatosan a rover kerekeihez tapadnak. Úgy vélik, ez azért lehet, mert a távoli oldal felszíne „hasonlít a földi száraz homokra és homokos vályogra"– olvasható a közleményben.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a túloldalon sok, viszonylag apró kráter található. A jelentés 88 kráterről gyűjtött adatokat tartalmazott, amelyek közül 57 átmérője kevesebb mint tíz méter volt, két kráter pedig nagyjából 61 méter átmérőjű.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a Hold túlsó oldalán sokkal több kráter van, mint a hozzánk közelebbi oldalon. Ez valószínűleg számos tényezőnek köszönhető, többek között annak, hogy a Föld megóvja a Hold felszínét bizonyos becsapódásoktól.

Emellett úgy tűnik, hogy a közeli oldalon a múltban sokkal több vulkanikus tevékenység zajlott, ami szintén sok krátertől megszabadította a felszínt.. A kínai Chang'e-5 küldetés nemrégiben viszonylag friss vulkáni tevékenységet fedezett fel a Hold felszínén – bár ez még mindig nagyjából kétmilliárd évvel ezelőtt történt.

Az pedig kétségtelenül érdekes tény, hogy a holdi küldetések még mindig új és meglepő adatokat tárnak fel a Holdról. Így a NASA Artemis-missziója is tartogathat még pár meglepetést, ha valaha elstartol a küldetés.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk