nő napszemüveg nyár sétál

A hőgörcs a hőguta egyik tünete lehet.


A hőgörcs egy fájdalmas izomgörcs, melyet dehidratáltság és elektrolithiány okozhat. Magas hőmérséklet és testedzéssel kapcsolatos aktivitás egyaránt kiválthatja.

Amikor testünk túlhevül, hőgutát kaphatunk, ennek lehet tünete a hőgörcs. A hőguta veszélyes állapot, végzetes kimenetele is lehet.

A dehidratáltság az egyik fő oka a hőgörcsök létrejöttének. Mitől leszünk dehidratáltak?

A dehidratáltság akkor jön létre, ha nem iszunk elegendő folyadékot, túlzottan izzadunk, intenzív tevékenységet folytatunk a melegben. Általában magas lázzal, hasmenéssel, hányással jár együtt.

Ilyenkor fontos feltölteni a víz- és elektrolitraktárakat.

A melegben való edzés emellett szintén vezethet hőgörcsökhöz. Ezt a melegben megelőzhetjük úgy, hogy nem a napon mozgunk és iszunk elég folyadékot. A hidegben fontos olyan ruhák választása, melyekben nem hevülünk túlságosan fel.

A meleg idő önmagában is okozhat hőgörcsöt. Ezzel az a gond, hogy nem kell a napon legyünk ahhoz, hogy felhevüljünk.

Elég, ha a kánikulában nem iszunk eleget és nem viszünk be elég elektrolitot. Ilyenkor leáll a természetes hűtőrendszerünk.

A gyerekek és idősek különösen veszélyeztetettek, amikor hőgörcsökről van szó.

Hőgörcs jelentkezhet a lábban, karban, hasban, hátban. Tünetei lehetnek az izomgörcsök, amelyek legyengítenek, az önkéntelen rángatózó mozdulatok, az izomfájdalom, amely súlyos lehet, a bőséges izzadás és a nedves, kipirult bőr, valamint a láz.

Amikor észleljük, pihenjünk le, igyunk sok folyadékot, masszírozzuk és nyújtózzunk óvatosan.

(Forrás: Health Line)

A figyelmetekbe ajánljuk