​Gyémánt Bálint és Harcsa Veronika egy kisrepülővel
Fotó: Hamu és Gyémánt / Galgóczi Németh Kristóf

Gyémánt Bálint és Harcsa Veronika

Harcsa Veronika elárulta, ki a kedvenc írója és énekese

Milyen filmet nézzünk egy meleg nyári estén? Melyik előadót hallgassunk, ha szomorúak vagyunk? Mit olvassunk, ha inspirálódni szeretnénk? A Hamu és Gyémánt magazin nyári lapszámába készülő interjú mellett pár rövidebb kérdést is feltettünk a magyar énekesnőnek.


Honnan merítesz inspirációt? A zenén kívül milyen művészeti ágak inspirálnak?

Nagyon szeretem a képzőművészetet, ezen belül leginkább a kortárs, absztrakt képzőművészet köt le, de a fotográfia is érdekel, valamint teljesen le tudnak nyűgözni a kortárs táncelőadások. Gyakorlatilag nincs olyan művészeti ág, ami ne lenne rám hatással.

Ki a kedvenc képzőművészed?

Hantai Simon.

Mi volt az a könyv, ami legutóbb nagy hatást gyakorolt rád?

Erre sok példát tudnék mondani. A legutóbbi ilyen Lucia Berlin önéletrajzi ihletésű könyve, A bejárónők kézikönyve volt. Az írónő rendkívül szenvedélyes, rengeteg szenvedéssel, de mégis határtalan életörömmel teli élete nagyon nagy hatással volt rám.

Ki a kedvenc magyar íród?

Sok mindenkit szeretek, de a legfrissebb kedvencem Krusovszky Dénes.

Milyen filmet ajánlanál meleg nyári estére?

Ha melankolikus, akkor a Kalandorok, egy régi klasszikus. Ha pedig valaki inkább izgalmasabb krimire vágyik valaki, akkor Alain Delonnál maradva A szamuráj című filmet ajánlanám.


Zene minden mennyiségben

Mi az a dal, amit végtelenítve tudnál hallgatni, akár órákon keresztül?

Sammy Davis Jr Mr. Bojangles című számát soha nem unom meg.

Milyen szavak jutnak eszedbe először, ha azt mondom, jazz?

Szabadság, spontaneitás, figyelem.

Milyen zenét ajánlanál valakinek, aki épp szomorú, de szeretne vidám lenni?

Hallgasson Beatlest!

A magyar zenészek közül kiket hallgatsz a legtöbbet?

Jónás Vera, Mörk.

Ha bárkivel énekelhetnél egy duót a világon, ki lenne az?

Egyértelműen Nina Simone.

Harcsa Veronika Harcsa Veronika Fotó: Galántai János

Tisztelet és katarzis

Kire vagy kikre nézel fel a művészek közül – akár emberileg, akár szakmailag?

Elsőként Németh Franciska jutott eszembe, aki korábban színész volt, játszott a Barátok Köztben, majd újságíróként és műsorvezetőként dolgozott, mégis úgy döntött, hogy ápolóként szeretne dolgozni. Azóta több applikációt is létrehozott, amivel segíti a kórházi dolgozókat és a fiatal édesanyákat. De eszembe jut Kulka János is, aki most, a nagyon nehéz élethelyzetében is kiáll fontos ügyek mellett. Mindig is nagyon bátor embernek tartottam.

Mi a legmeghatározóbb színházi élményed?

Londonban láttuk Arthur Miller All My Sons című darabját. Ez egy dráma a családi tabukról és az őszinteség hiányáról. Könnyen tudtam kapcsolódni a történethez, és úgy éreztem, hogy ez egy rendkívül fontos téma, mert a ki nem mondott dolgok nem tűnnek el, hanem megmérgezik a viszonyunkat önmagunkkal és a környezetünkkel. Ha egészséges kapcsolatokat szeretnénk, akkor fel kell oldanunk a tabukat – ez a dráma nekem erről szólt.


Harcsa Veronikát és Gyémánt Bálintot legközelebb szeptember elején hallhatod élőben zenélni. Szeptember 4-én az 1. Völgyhétvégén Kapolcson lépnek fel, 9-én pedig a Kobuci kertben adnak koncertet.


Hosszabb interjúnkat Harcsa Veronikával megtalálod a Hamu és Gyémánt magazin nyári lapszámában, ahol az énekesnő többek közt arról mesél, mi indította el a zene irányába, mit szeretne adni a közönségének művészként, valamint az interjúsorozat központi témájaként az is szóba kerül, hogy mi lenne a világgal zene nélkül.

A magazin megvásárolható a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk