black insects on yellow background

Az állatok szimbiózisban él a fával, ami igencsak előnyös mindkét félnek.


Egy panamai Cecropia-fára véletlenül rácsapott csúzli meglepő felfedezéshez vezetett: a fák belsejében élő Azteca alfari hangyák gyakran készek arra, hogy kijavítsák az élőhelyükön keletkezett károkat. Egy középiskolás gyerek egy 9 mm-es agyaggolyóval lőtt lyukat egy fán, ami legnagyobb csodálkozására 24 óra leforgása alatt szinte teljesen eltűnt. Ez aztán öt diáktársával további kísérletekhez vezetett. További fákba fúrtak lyukakat, hogy lássák, azok hogyan foltozódnak be.

Az biztos, hogy a hangyajavítások újra és újra megtörténtek. A kísérleteket aztán a panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet (STRI) önkéntes programjának részeként megírták és közzétették. Az azteca hangyák és az őket befogadó fák közötti szimbiózis vagy kölcsönösen előnyös kapcsolat már jól ismert: a hangyák mindent megtesznek, hogy megvédjék a fákat a növényevőkkel szemben, cserébe tápláló olajos váladékot kapnak a levelekből, és az üreges szárakban menedéket találnak.

Ami itt újdonság, az az a megfigyelés, hogy a rovarok a fa barátaikban keletkezett károkat is kijavítják, ha ez a menedék veszélybe kerül. Az új kutatások alapján úgy tűnik, hogy ez leggyakrabban akkor történik, amikor a kolónia költése, vagyis a tojások, a lárvák és a bábok veszélyben vannak. A javításokat magában a növény szárában található anyagból végzik, de ez nem minden esetben történik meg. Valójában a 22 fúrt lyukból csak 14-nél végeztek javítási munkálatokat. Hogy miért van ez így, annak megértése további kutatások tárgyát képezheti.

A lyukjavító viselkedés hátterében az állhat, hogy a lyuk a falban kiteszi a hangyák sebezhető, éretlen, éretlen stádiumát külső kórokozóknak, ragadozóknak vagy más környezeti paraméterek változásának. Miután befurakodtak a Cecropia fákba, az Azteca hangyák lezárják a bemeneti helyek egy részét, ami alátámasztja azt az elképzelést, hogy törzsjavításuk inkább a saját jólétükkel kapcsolatos, mintsem azzal, hogy maga a fa bármilyen hasznot húzzon belőle.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk