szellem lepedő nő halál

A halál utáni élet utáni kutatásnak ezek az eredményei.


Korábban írtunk már arról, hogy a Netflix sorozata a halál utáni életről szól. De mire jutottak pontosan a tudósok a témában?

Leslie Kean írt könyvet Túlélni a halált címmel a halál után életről, ezt taglalja azonos címmel a Netflix sorozata is, amely bizonyítékokat ígér a halál utáni életre, szellemekre, médiumokra.

A halálközeli élményekről beszámolók általában látnak halott rokonokat, ismerősöket és egy alagutat is. Van, aki fényt lát, van, aki alagutat. Közös ezekben a tudatos élmény leírása annak ellenére, hogy ilyenkor nincsenek észlelhető agyhullámok.

Egy 2018-as tanulmány alapján ezek az élmények hasonlóak a pszichedelikus drogok okozta hatásokkal. Mi több, egy DMT nevű pszichedelikus anyag okozhatja őket, amely az agyban termelődik szívleállás esetén.

Az emberek 10 százalékának van halálközeli élménye olyan esetekben, amikor szívleállás után éppen újraélesztik. Előfordult már, hogy valaki kívülről látta az eseményeket, saját testét szemlélve, pontos leírást adva a történésekről. Ez különös, mivel az agykéreg ilyenkor az oxigénvesztéstől számított 20 másodpercen belül leáll.

A kutatók különös kutatással próbálták feltárni, hogy van-e élet a halál után. A szívleállás utáni újraélesztés közben monitoron mutattak hang és képanyagot az eszméletlen betegeknek, majd később tesztelték a túlélőknél, hogy emlékeztek-e erre.

A 165 személyből, akit újraélesztettek, 44 élte túl, ezek közül pedig egyetlen egy emlékezett a videó hangjára. A kutatást Dr. Sam Parnia vezette, aki a kritikus gondozás és újraélesztés kutatásának igazgatója a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjában.

Parniat felkérték a Netflix dokusorozatában való szereplésre, de elutasította, szerinte a gyártók összekeverték a tudományt az áltudományokkal. A sorozat hiányosan mutatja be például azt a kutatást, amely 1920-ban igazolta, hogy Franek Kluski lengyel médium „igazi". Elfelejtik megemlíteni, hogy nem kutatták át a médiumot például.

A médiumokról a tudománynak nincs jó véleménye. A pszichológia szerint, aki hisz bennük, könnyen befolyásolható. Egy kísérletben például az alanyok a tárgyak mozgásáról számoltak be, amikor ezt sugallták nekik a kutatók. A tárgyak azonban mozdulatlanok voltak.

A halálközeli élmények kihathatnak egy egész életútra, olyan hatásuk lehet, akár a poszttraumatikus növekedésnek. David Wilde, az angliai Nottingham Trent Egyetem pszichológusa és oktatója készített interjúkat túlélőkkel, akik számára a halálközeli tapasztalás motiváló erővel bírt életükben.

Egy nő például újraélte rossz tetteit, majd egy hang azt mondta neki, ne legyen túl szigorú magával. Miután túlélte, tanácsadó és vallásközi miniszter lett belőle.

A tudománynak még nincsenek egyértelmű válaszai a halál utáni élettel kapcsolatban, de a Túlélni a halált dokusorozatból mindenképpen kiderül, hogy az emberek szomjaznak egy felsőbb hatalom magyarázatára, és arra a megnyugtató érzésre, hogy elhunyt szeretteik léteznek valahol, valamint, hogy ők is tovább élhetnek az örök életben.

(Forrás: Live Science)


A figyelmetekbe ajánljuk