Így készül a legnépszerűbb whisky-koktél, a Penicillin

A New York-i csapos, Sam Ross 2005-ben alkotta meg a Penicillin koktélt. Mostanra, akárcsak gyógyhatású névadója, mindenhol jelen van.


Néhány évig fű alatt terjedt, New Yorkban helyileg amolyan csapos különlegessége koktélként terjedt el a hozzáértők körében, és csendben gyűjtötte a rajongókat, amíg el nem érte a kritikus tömeget. Nem James Bond rendelte, és nem is szerepelt Oprah műsorában; egyszerűen azért terjedt el világszerte, mert mindenki szerette. Ma már a világ bármelyik koktélbárjába besétálhatsz, és bátran rendelhetsz egyet, akár New Yorkban, akár New Orleansban, akár Nápolyban vagy Nassauban. A Penicillin, akárcsak az antibiotikum, amelyről a nevét kapta, mindenütt jelen van.

Hogy megértsük a Penicillint, kezdjük egy Gold Rush-szal (bourbon, citrom és méz), ahogyan Ross tette 2005-ben, amikor még csak játszadozott vele. Először a bourbont egy enyhe kevert skót whiskyre cserélte, ami csökkenti a tölgyes csattanót és a vele járó édességet. Jó volt, de túlságosan enyhe, ezért megfelezte a mézet, és gyömbérsziruppal egészítette ki, így egy mézzel meleg, gyömbérrel fűszerezett whiskey sour-t készített. Végül megragadott egy kis tőzeges skót whiskyt - a fent említett füstös, gyógyhatású, polarizáló ízt -, és csak egy kicsit rétegezte a tetejére, az aroma érdekében. Ez azért működik olyan jól, mert a nagy, agresszív ízekben van valami eredendően vonzó.

​Hozzávalók:

  • 60 ml kevert skót whisky
  • 20 ml citromlé
  • 20 ml gyömbér/méz szirup
  • 7 ml füstös skót whisky

Add a kevert whiskyt, a citromlevet és a gyömbér/méz szirupot egy jéggel teli koktélmixerbe, és rázd hat-nyolc másodpercig. Friss jégen szűrd át egy jégpohárba, óvatosan csepegtesd rá a füstös scotchot, és díszítsd valami aromásan semleges dologgal, például gyömbéres cukorka, de az is megfelel, ha hanyagolod ezt a részét.

Ahogy a módszerek kicsit pontatlanok lesznek, úgy az édesség aránya is, így lehet, hogy a végső koktél receptjét módosítani kell, hogy biztosítsd az édes/csípős egyensúlyt. De igazából itt jön az ízlés alapon rész, amivel a saját szájízedre szabhatod az összetevők adagjainak variálásával. De egcsinálhatod ezt vodkával és piscóval, ginnel és aquavittal - bármi könnyűvel, amit valami intenzívvel spékelsz meg. A gyömbér, a méz és a citrom nagyjából mindenhez illik.

(Forrás: Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk