tahini

tahini

A kérdés, amit nem mertél feltenni: mi az a tahini?

Röviden a válasz: valami, amit minden kajádhoz használni fogsz mostantól!


A tahinit a hummusz, a tahiniöntet és a kedvenc tejmentes csokoládés sütink főszereplőjeként ismerheted. De a diós íze, a sima és krémes állaga és a vegánbarát összetevők listája ellenére sem ismerted eddig, most kapsz mégtöbb okot rá, hogy teljesen rákapj. Nagyon sok szezánmagból készül. A magokat addig őröljük, amíg híg, pasztaszerű szószt nem kapunk, ez ugyanaz a folyamat, mint bármelyik dióvaj készítésénél, csakhogy kesudió vagy mandula helyett szezámmagot használunk.

A tahini vegán, gluténmentes és diómentes, hacsak nem vagy szezámallergiás, teljesen biztonságosan fogyaszthatod. A tahini sokáig eltárolható, a Seed & Mill nevű márka szerint egy üveg bontatlan tahini akár 18 hónapig is eláll, ha hűvös, száraz helyen tároljuk. Felbontva a tahini 12 hónapig tartható el.

Hűtőben tároljuk, hogy lassítsuk az olaj természetes szétválását, ami néhány hónap után elkezdődhet. De a természetes dióvajakhoz hasonlóan az olaj leválása is eléggé megszokott, és nem annak a jele, hogy a termék megromlott. Ez csak azt jelenti, hogy alaposan meg kell keverni, hogy az olaj és az őrölt szezámmag újra összeálljon.

Ha hummuszt, vagy a fent említett szuper népszerű csokis kekszet szeretnéd készíteni, bármilyen más típusú dióvajat helyettesíthetsz vele. Általában a kesudióvajat tartják a legjobb helyettesítőnek, mivel íze és állaga leginkább hasonlít a tahinire. Ami a mogyoróvajat illeti, ahhoz az íze túl merész, az állaga pedig túl sűrű. Nem fog működni.

(Forrás: Food52)


A figyelmetekbe ajánljuk