fokhagyma
A fokhagymát sokat szeretik. Számos előnye mellett azonban van pár mellékhatása, ami sok kellemetlenséget okozhat a jövőben. Ezekre kell figyelned!


Pikáns és csípős íze miatt a fokhagyma az egyik legnépszerűbb fűszer. Különösen jól használható pörköltekhez, szószokhoz és tésztaételekhez. Azonban felmerül a kérdés: mi történik, ha túl sokat fogyasztunk belőle? A Vince mutatott be pár kellemetlenséget a healthline cikke alapján

​Fokozott vérzékenység

A sok fokhagymának az egyik legsúlyosabb mellékhatása a vérzés fokozott kockázata, pláne, ha vérhígítót szed a fogyasztó, esetleg műtét előtt áll.

A fokhagyma antitrombotikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami megakadályozza a vérrögök képződését.Ugyan a vérzés egyáltalán nem gyakori, volt már olyan eset, amikor valaki fokozott vérzést tapasztalt, miután rendszeresen fogyasztott napi 12 gramm fokhagymát – körülbelül 4 gerezdet – a műtétje előtt.

A fokhagyma fogyasztása és a kiegészítők használata előtt mindenképp érdemes szakorvossal konzultálni.

Fokhagymás lehelet

A fokhagyma különféle kénvegyületeket tartalmaz, amik számos jótékony egészségügyi hatással rendelkeznek, viszont ezek a felelősek a rossz leheletért is, ami sok kellemetlenséget okozhat napközben.

 Emésztési problémák

A hagymához, a póréhagymához és a spárgához hasonlóan a fokhagyma is sok fruktánt (bélflórát támogató élelmi rost) tartalmaz, egy olyan szénhidrátot, ami az arra érzékenyeknél puffadást, gázképződést és gyomorfájdalmat okoz.

Gyomorégés 

A gastrooesophagealis reflux betegségben (GERD) szenvedőknek érdemes csökkenteni a fokhagymabevitelt. A GERD egy népbetegség: a a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, olyan tüneteket okozva, mint a gyomorégés és az émelygés. A fokhagyma elősegíti a savas refluxot, ezért csak mértékkel fogyasszuk.

Csak semmi pánik 

A fokhagyma nem minden esetben okozza a fenti mellékhatásokat. Megfázás esetén például kifejezetten hatásos, mivel többek között igen erős hatású allicint és diallil-triszulfidot tartalmaz. Ezek megküzdenek a vírusokkal, beleértve az influenzát, a rhinovírust, a citomegalovírust (a herpeszvírus egy fajtája), a herpes simplexet, a vírusos tüdőgyulladást és a rotavírust.

Egy amerikai kutatás megállapította, hogy azok, akik 12 héten keresztül allicin kivonatot szedtek, kevésbé voltak hajlamosak a megfázásra, sőt, ha el is kapták a betegséget, enyhébb tüneteket produkáltak.


A figyelmetekbe ajánljuk