fahéj

Ugyan a fahéjnak számos jótékony hatása van, nem beszélve a jellegzetes, finom ízéről és illatáról, mégis lehet vele baj a szakértő szerint.


Az ünnepi időszakban extrán sok fogy, de egész télen számos sütemény sül és forralt bor fő a magyar konyhákban többek között fahéj felhasználásával. A fahéj természetes aromaanyaga a datolyában és a levendulában is megtalálható kumarin, ami kis mennyiségben értágító, görcsoldó és nyugtató hatású – olvasható a Vince oldalán. Léteznek kumarin alapú véralvadásgátló gyógyszerek is.

Azonban mindent csak mértékkel.

A hangsúly a kis mennyiségen van, ugyanis a fahéj „túladagolva" fejfájást, émelygést és hányingert is okozhat. Sőt: még májkárosító hatása is lehet.

A szakemberek szerint addig nincs semmi baj, amíg mértékkel fogyasztjuk a fahéjas finomságokat - olvasható a falstaff.at oldalán a német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) és az osztrák Táplálkozásbiztonsági Ügynökség (AGES) ajánlásaira hivatkozva.

A mérték 0,1 milligramm fahéj testsúlykilogrammonként. Egy 15 kilós gyermeknél ez maximum 30 gramm (kb. 6 darab) fahéjas csillagot és 100 gramm mézeskalácsot jelent naponta.

Aki rákattant a fahéjas édességekre, annak azt javasolják, hogy inkább kumarinban szegény ceyloni fahéjat használjon a cassia-fahéj helyett.

A figyelmetekbe ajánljuk