ashure

Bár a csicseriborsó és a bab általában nem tartozik a pudingba, mégis a világ egyik legrégebbi, és egyesek szerint az egyik legfinomabb desszertjének alapvető összetevői.


Az iszlám hagyomány szerint az ashure-t, amelyet gyakran Noé pudingjának is neveznek, a próféta családja készítette ünnepi ételként, miután túlélte a nagy özönvizet, és a mai Törökország északkeleti határvidékének peremén, az Ararát-hegyen partra mosódott. A legenda szerint ezt az általában mintegy tucatnyi különböző gabonafélét, gyümölcsöt, diófélét és hüvelyest tartalmazó desszertet a bárkán maradt hozzávalók kombinálásával készítették. Az így kapott étel enyhén édes, gazdag és pikáns, gyümölcsös jegyekkel. Forrón elkészítve a zabkására emlékeztető, kellemes állagú, hidegen tálalva pedig megdermed, és inkább pudingos állagúvá válik.

Amellett, hogy az ashure a világ legrégebbi desszertje, ma is fontos spirituális jelentőséggel bír Anatóliában, a mai Törökország nagy részét alkotó területen. Az ashure arabul 10-et jelent, és az iszlám naptár első hónapjának, Muharram hónapnak a 10. napjára utal. A desszertet ezen a héten főzik az otthonokban, és szétosztják a barátoknak, a szeretet és a bőség terjedését szimbolizálva. Az ashure talán a legszimbolikusabb étel a világnak azon a részén. Ez a dátum különösen fontos a síita muszlimok számára, és különös jelentőséggel bír az aleviták és a bektasik számára, mivel Mohamed próféta unokájának, Huszejinnek a mártírhalálát jelképezi, amely esemény a síita-szunnita szakadást indította el az iszlámban.

Az ashure az anatóliai konyha szélesebb körű jellemzőit tükrözi. Az olyan összetevők, mint a csicseriborsó és a bab jelenléte mutatja, hogy mennyire fontos az egyensúly és az ízek, a bőség és a jólét hangsúlyozása, mennyire tápláló a konyha ebben a régióban, és milyen fontos a kamra a konyhánkban. Ezek mindig tele vannak mindenféle babokkal, lencsékkel, gabonafélékkel és magvakkal. Törökországban és azon túl is számtalan változata és receptje létezik az ashure-nak, köszönhetően a felhasználható összetevők listájának. Általában vegán, tele van tápanyagokkal, és ideális téli desszert, mert egészséges és laktató.

Nézzük a hozzávalókat a pudinghoz:

  • ½ csésze száraz garbanzo bab
  • ½ csésze száraz fehér bab
  • 2 csésze finom bulgur
  • ½ csésze mazsola
  • 15 csésze víz
  • 3 csésze fehér cukor
  • ¼ csésze szárított sárgabarack
  • ¼ csésze narancshéj, apróra vágva
  • 5 egész szegfűszeg

Tegyük a garbanzo babot, a fehér babot, a bulgurt és a mazsolát külön tálakba, és öntsük fel vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk állni egy éjszakán át. Másnap a garbanzóbabot és a fehérbabot keverjük össze egy lábasban, és öntsük fel vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel a vizet; csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és fedő alatt főzzük, amíg a bab megpuhul, kb. 1-1 1/2 órán át. Csöpögtessük le a búzát, és tegyük át egy nagy lábasba. Adjuk hozzá a 15 csésze vizet (3 kvart plusz 3 csésze), és forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot alacsonyra, és főzzük puhára, kb. 15 percig, közben a keletkező habot lehabozzuk és kidobjuk.

Amikor a búza besűrűsödött, keverjük bele a cukrot, és forraljuk fel a keveréket. Szűrjük le a főtt babot, és adjuk hozzá a búzakeverékhez. Keverjük bele a mazsolát, a sárgabarackot, a narancshéjat és a szegfűszeget. Csökkentse a hőfokot, és főzze addig, amíg a keverék besűrűsödik és a gyümölcsök megpuhulnak, kb. 15 percig. Öntsük a pudingot egyéni tálakba. Díszítsük pirított szezámmaggal, apróra vágott dióval, apróra vágott pisztáciával, ribizlivel és fahéjjal. Hagyjuk a pudingot kihűlni, majd tálaljuk.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk