Fekete Antonio
szeptember 17., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Helyi alapanyagok és fenntarthatóság: az Axis Café & Lounge szezonális menüjét kóstoltuk

A Crowne Plaza Budapest Axis Café & Lounge éttermének menüje – amely novemberig érhető el – nemcsak az ízekről szól, hanem arról is, hogyan viszonyulunk önmagunkhoz és a környezetünkhöz. Csuklich Viktor séf ezúttal is a szezonra hangolva alkotta meg fogásait: friss zöldségek, aromás fűszernövények és helyi alapanyagok egyensúlyából születtek meg a fogások, amelyek egyszerre kényeztetik az ízlelőbimbókat és hozzák harmóniába táplálkozásunkat. A tetőteraszon gondozott kert és a szálloda saját fűszernövényei apró, de tudatos gesztusok, a természetközeliség és az ízek tiszteletének kézzelfogható jelei. A menü egyszerre otthonos és üdítően friss: épp olyan, mint egy beszélgetés ebéd vagy vacsora mellett, amelyben a figyelmesség és a harmónia minden falatban jelen van.
Házi krémek sült sárgarépa humusszal, füstölt padlizsánnal, labneh-vel és za'atarral, pitával

Ez a közel-keleti ihletésű, mediterrán hangulatot idéző előétel közös kóstolásra hív: a krémek sokszínűsége, az ízek és színek változatossága hamar beszélgetést indít az asztalnál. A humusz, melyet a térségben már a 13. század óta készítenek, most sült sárgarépa ízesítést kapott, mely enyhén édeskés ízt, telt színt és plusz tápanyagot ad a klasszikus krémnek. A sütés segít, hogy a sárgarépa szép színét adó béta-karotin jobban hasznosuljon, ebben pedig az olívaolaj is partner. A tahini selymes íze mellett értékes ásványi anyagokat – például kalciumot, vasat és magnéziumot – is ad az ételhez. A za’atar fűszerkeverék karakteres aromája a Közel-Keletet mediterrán régiójában a vendégszeretet jelképe, a puha pita és az olívaolaj pedig a napsütötte térség otthonos világát idézik. 

Italpárosítás: Marrenon – Petula rozé, mentás limonádé vagy Autumn Vodka Smash

Fotó: Fekete Antonio
Quinoa saláta marinált sárgarépával, avokádóval, sült csicseriborsóval és kesudióval

Ez az üde, mégis tápláló fogás egyszerre frissít és kellemesen laktat, anélkül, hogy elnehezítene. A savanykás pác élénkíti a sárgarépa ízét, az avokádó pedig lágy, krémes kontrasztot ad a fogásnak. A quinoa, amely az Andokból indult világhódító útjára, ma már a modern, egészségtudatos konyhák, így a mediterrán ihletésű ételek kedvelt alapanyaga. A sült csicseriborsó és a ropogós kesudió értékes növényi fehérjével és rosttal gazdagítják a salátát, így nemcsak ízletes, hanem tápláló és energizáló választás is, amely segít, hogy jó formában maradjunk a nap folyamán.

Italpárosítás: hideg citrusos zöld tea, Bujdosó Sauvignon Blanc vagy Orange-Rum Sour

Steak szendvics karamellizált hagymával, szárított paradicsomos pesztóval, buffalo mozzarellával és lilakáposzta salátával kovászos kenyéren, triplán sült burgonyával

A húsok kedvelőinek készült ez a gazdag, mégsem nehéz fogás, amelyben a szaftos steak adja a karakteres alapot, a karamellizált hagyma és a napon szárított paradicsomos pesztó pedig intenzív, dél-olasz hangulatot idéző ízekkel teszi teljessé az élményt. A szárított paradicsom nemcsak zamatosabb, de tápanyagban is koncentráltabb formája a friss változatnak. A frissítő lilakáposzta-saláta élénk színét az antocián adja – ez a természetes növényi pigment nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem antioxidáns tulajdonságairól is ismert. A szendvics igazi lelke azonban a Campania régióból származó buffalo mozzarella: krémesebb és lágyabb, mint a tehéntejből készült változat, jellegzetes zamatával az olasz konyha egyik nagy büszkesége.

Italpárosítás: Kancellár Cabernet Franc, Amancaya Malbec, Soproni IPA vagy Jubilee

Töltött portobello gomba krémsajttal, buffalo mozzarellával, aszalt paradicsommal és párolt spenóttal
Fotó: Fekete Antonio

A portobello gomba húsos textúrája és a buffalo mozzarella lágy krémessége harmonikus párost alkot ebben a gazdag, mégis könnyen fogyasztható fogásban. A gombát spenóttal és aszalt paradicsommal töltik meg, így egyszerre kapunk friss, zöld ízeket és a mediterrán konyhára jellemző édeskés-savanykás jegyeket. A spenót magas klorofiltartalma és értékes K-vitaminja a krémsajt és mozzarella zsírosságával párosulva jobban hasznosul, míg a portobello természetes B-vitamin-forrásként támogatja a szervezet energiaháztartását és a bőr egészségét. Az aszalt paradicsom pedig nemcsak színt és intenzív ízt, hanem koncentrált tápanyagokat is hoz a tányérra.

Italpárosítás: Maróti Attila Chardonnay vagy epres limonádé

Magyar sajtválogatás levendulás körtével és szezámmagos tuile-lel

Ez a válogatás a hazai termelői kézműves sajtokat a nyár egyik legkedveltebb növényével, a levendulával párosítja, amelyet Provence-ban évszázadok óta használnak fűszerezési célokra. Desszertekben való felhasználása a modern provence-i konyha egyik különlegessége, itt pedig a körtével együtt finom, illatos édeskés kontrasztot ad a sajtoknak. Az élményt a roppanós, mutatós szezámmagos tuile teszi teljessé, amely nemcsak látványos díszítés, hanem értékes kalciumforrás is. Az eredmény egyszerre sós és édes, krémes és roppanós, telítő és frissítő – egy igazi harmóniára épülő befejezése az étkezésnek.

Italpárosítás: “Budapest Spark” brut, Búzavirág gin-tonic 

Foglalni IDE KATTINTVA lehet.

Nyitókép: Fekete Antonio

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök